Život motorkáře vyhasl ve středu krátce před jednou odpoledne na 5. kilometru dálnice D5. Policisté teď objasnili, co čelnímu střetu motorky s dodávkou, která shodou okolností také převážela motorku, předcházelo, zveřejnili také video, které ukazuje vteřiny před mužovou smrtí. 

Motorkář jel nejprve ve směru z Plzně na Prahu, po téže trase jeli také v autě policisté, když kolem nich motorkář mezi 7. a 6. km prosvištěl. Podle informací Blesku mu naměřili rychlost 206 km/h, chtěli ho proto zastavit. „Vyjeli za motorkářem, přičemž použili výzvu k zastavení. Motorkář viděl policejní auto ve zpětném zrcátku, na 5,5. km sjel z dálnice směrem na Rudnou, kde přizastavil a čekal, až policisté vystoupí z vozidla,“ popsala Blesku policejní mluvčí Michaela Richterová. Na videu je vidět, že muž v červené bundě, khaki kalhotách s kapsami a bílé helmě na křižovatce zajede ke kraji, sotva však policisté zastaví, šlápne na plyn a ujíždí pryč. 

Motorkář podjel dálnici a znovu na ni najel, avšak do protisměru - na dálnici vedoucí na Plzeň jel ve směru na Prahu. Kličkoval přitom mezi auty, která z dálnice sjížděla, i mezi těmi v levém pruhu! Policisté ujeli několik desítek metrů v protisměru po sjezdu za ním, na dálnici ale nenajeli, aby neohrozili své životy. „Motorkář ujel necelého půl kilometru a čelně narazil do protijedoucí dodávky, kterou řídil 59letý řidič,“ popsala tragický konec Richterová.

Nesměl řídit

Zdemolovaná motorka po nárazu začala hořet, její řidič zůstal bezvládně ležet na místě, byl mrtvý. „Byla nařízena soudní pitva. Z dostupných evidencí vyplynulo, že muž řídil stroj s platnou blokací řidičského oprávnění. Zákaz řízení mu skončil loni na podzim, on si však neobnovil řidičské oprávnění, nesměl tedy řídit,“ dodala Richterová s tím, že aby mohl řidič po skončení zákazu řízení znovu za volant, musel by znovu podstoupit autoškolu, což však motorkář neučinil. 

Video
Video se připravuje ...

Nehoda motorkáře a dodávky na D5. Muž začal ujíždět policistům, vjel do protisměru. (14. dubna 2021) Policie České republiky

Při nehodě byl zraněn řidič dodávky, hasiči ho museli ze zdemolovaného auta vyprostit. Vrtulník ho přepravil do nemocnice. Dálnice byla obousměrně zavřená, provoz na Prahu byl obnoven kolem 13:45, kompletně průjezdná byla dálnice znovu před pátou.

Fotogalerie
50 fotografií