„Demografická situace v městské části Praha-Libuš je jednoznačná. Hlavní město plánuje stavbu metra D a dvě stanice budou na Libuši. Dojde k nárůstu obyvatel a naší povinností je zajistit dostatek míst,“ řekl starosta Prahy-Libuše Jiří Koubek (TOP 09). 

Chybí třídy

V Libuši chybí zmíněných asi osm až deset tříd. „Situace se ale bude dramaticky zhoršovat,“ řekl Koubek. Po dostavbě metra D a plánované výstavbě to bude prý až 50 tříd. Šest tříd nyní plánuje radnice získat přestěhováním soukromé grafické školy do bývalého SOU. Soukromá škola již dostala od radnice výpověď nájmu z prostor, kde nyní sídlí.

Pražský radní Vít Šimral (Piráti) řekl, že magistrát bude řešit délku pronájmů městských prostor soukromým školám. V minulosti byly totiž v některých případech smlouvy uzavřeny na příliš dlouhou dobu a radnicím to tak zkomplikovalo rozšíření kapacit svých škol. Podle Šimrala by se mohlo jednat například o stanovení maximální horní hranice délky pronájmu.

V hlavním městě jsou zřizovateli mateřských a základních škol jednotlivé městské části. Magistrát pak provozuje střední školy.