Pro tisíce lidí patří návštěva Matějské pouti k tradičním zahájením jara. Na kolotoče, adrenalinové a další atrakce nebo ke stánkům s klobáskami a pivem vyráželi nejen Pražané pravidelně desítky let.

Letos, kdy by už za pár dnů měla začít 426. pouť, zůstane holešovické Výstaviště vůbec poprvé v historii Matějské tiché. „K rozhodnutí jsme došli po několika jednáních s vedením Výstaviště a českými i holandskými partnery,“ řekla Blesku za organizátora Eva Kočková. Prý proto, že je ve hvězdách, kdy a jak se změní aktuální pandemická opatření. „Příprava pouti je časově náročná. V tuto chvíli není ani jasné, jestli by se k nám zahraniční provozovatelé dostali,“ uvedla Kočková.

Cesta do Prahy rozhodně není pro zahraniční provozovatele atrakcí levnou záležitostí. Jedna cesta atrakce, která se převáží zhruba na osmi nákladních vozech, vyjde totiž na osm tisíc eur, tedy více než 200 tisíc korun.

V létě? Snad…

Pokud se situace změní k lepšímu, organizátoři jsou připraveni spustit alespoň minimalistickou verzi, tedy takzvané Zábavné městečko. Jako to udělali loni v létě. „Nabídka atrakcí by ale mohla být širší, než minulý rok,“ říká Kočková. 

Pokud se ale ani letos nepodaří porazit pandemii, mezi desítkami přesouvaných a rušených akcí může nakonec být i podzimní pouť. „Stejně jako jiní pořadatelé bychom i my rádi uvítali své příznivce a návštěvníky, do složité doby přinesli více zábavy. Kdy se tak stane, je v rukou vlády,“ dodala organizátorka.

Odolala válce, vyhnula se povodním

Jak Blesku prozradil šéf organizátorů Václav Kočka nejml., stav, jaký způsobila pandemie koronaviru, pouť nezažila staletí. „Žádná událost ani pohroma její průběh nikdy nenarušila,“ řekl Kočka Blesku. „Když jsme se ptali dědy (Václav Kočka nejstarší – pozn. red.), vzpomínal, že pouť nezastavila ani druhá světová válka. Nápisy byly v němčině, ale to bylo všechno,“ uvedl s tím, že také povodně, které metropoli pustošily v roce 2002, přišly do Prahy až po skončení pouti a nijak ji nepoznamenaly, přestože Výstaviště bylo pod vodou.

Fotogalerie
68 fotografií