V okolí Prahy a ve Středočeském kraji je vlivem sněhové kalamity částečně upraven provoz některých spojů. Provoz na všech tratích je zachován, byť s delšími intervaly,“ uvedly dráhy na twitteru. Cestující by měli sledovat aktuální informace o omezeních provozu na webu ČD nebo v aplikaci Můj vlak.

Výpadky části elektrických jednotek City Elefant vznikly kvůli poruchám elektroinstalace, do které vnikají ledové krystaly. „Jednotky odstavujeme do temperovaných hal Českých drah, pracujeme na odstranění vzniklých závad a vozidla budeme postupně vracet do provozu. První již během dneška. Jednáme také s výrobcem o konstrukční změně výdechů chlazení,“ uvedly České dráhy. Výrobcem pantografů je Škoda Vagonka.

Některé vlaky na linkách S1, S2, S7, S9 a S12 byly ráno odřeknuty, na lince S7 je mimo provoz úsek mezi pražským hlavním nádražím a Českým Brodem. Cestující mohou použít spoje z Masarykova nádraží. „Zrušeny jsou také posilové vlaky mezi hlavním nádražím a Řevnicemi ve špičkách. Všechny zdvojené soupravy na linkách S1, S2, S22, S7 a S9 budou až do odvolání provozovány pouze jednou vlakovou jednotkou,“ informovala ráno společnost Ropid, organizátor MHD v Praze a okolí.

Podle serveru Zdopravy.cz jezdí v Praze a okolí 70 souprav City Elephantů, což představuje 210 vozů.

Kvůli silným mrazům zamrzají na železnici nejen v Praze výhybky, což omezuje provoz v některých stanicích a může způsobit další zpoždění vlaků. Dopoledne se vinou sněhu a mrazu například porouchala výhybka v Radotíně. „Provoz přes stanici je aktuálně přerušen,“ informoval Ropid.

Meteorologové varují před velmi silnými mrazy, které potrvají minimálně do poloviny února.

Video
Video se připravuje ...

Prahu zasypal sníh 

V ostatních krajích je většina silnic oproti předchozím dnům sjízdná, policisté podle informací na webu ráno nevyjížděli k žádné vážné dopravní nehodě způsobené počasím. Silničáři upozorňují na námrazy, pozor by si měli dát motoristé v lesních úsecích, ale také třeba na mostech.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze Mall TV

Fotogalerie
96 fotografií