Holčička si podle informací Blesk.cz hrála s kamarády na zahradě, když ji něco kouslo do nohy. Ta jí zrudla a bolela, byla proto přivolána záchranná služba. Dívenka skončila v nemocnici, kde zjistili, že ji uštkl had! „K uštknutí mělo dojít po 17. hodině. Z nemocnice volali v 18 hodin na policii, abychom prověřili, zda někdo v okolí místa chová hady,“ uvedla pro Blesk.cz policejní mluvčí Michaela Richterová.

Hada údajně na zahradě děti viděly. „Neutekl prosím někomu nějaký had? Dítě bylo na zahrádce vedle domu. Něco ji píchlo, zavolali jsme na záchranku. Přijel lékař, řekl, že se určitě jedná o hada a vezli ji do nemocnice,“ popsala krátce po incidentu žena ve facebookové skupině obyvatel Jenštejna. V nemocnici pak potvrdili, že se jedná o chřestýše.

Podle majitele domu, u kterého byla holčička na návštěvě, dítě dostalo protijed a naštěstí není v ohrožení života.

Kde se had na místě vzal, není zatím jasné. Policisté obešli okolní domy, aby zjistili, zda někdo chová chřestýše, zatím ale nebyli úspěšní - podle Richterové řada z nich nebyla doma, další uvedli, že had není jejich. Na místě jsou odborníci na hady i dobrovolní hasiči, kteří prohledávali okolí. „Snažíme se pomoct a hada najít. Teď je to důležité,“ řekla Blesku žena z vedlejšího domu.

Chřestýš, nebo zmije?

Herpetolog Karel Ketouš na místě odhadl, že se může jednat o chřestýše, anebo velký druh zmije. Velikost a druh hada odhaduje podle fotografií kousnutí. „Netroufnu si říct, co to bylo za hada, každopádně je to zvíře, které je velké,“ řekl na místě. Chřestýši se podle něj dokáží pohybovat i v teplotách pod bodem mrazu, aby si našli úkryt.

Hada je potřeba najít

Po delší době se ale pohybovat přestane. „Jestliže je čtyři až šest hodin v těchto teplotách, tak je strnulý a zbaven jakékoliv aktivity,“ řekl před jednou hodinou ráno. Had, který šestiletou holčičku kousl, může mít podle něj až 3 cm dlouhé zuby. „Měla štěstí v tom, že se přes botu část jedu nedostala do krevního oběhu. Myslím si, že to dopadne dobře. Nicméně je nutné toho hada najít, ať už je živý, nebo mrtvý,“ dodal.

Co dělat, když hada najdete?

Po hadovi se pátralo téměř do dvou hodin v noci. Starosta obce Norbert Hlaváček na facebooku už ohlásil, že bude pokračovat v sobotu od osmi ráno. Had bude při těchto teplotách ve venkovních prostorách spíše nepohyblivý, mohl se ale dostat k někomu do domu, protože vyhledává teplá místa. Vyzval občany Jenštejna, aby v případě, že by hada našli u sebe doma, hermeticky uzavřeli místnost a volali hasiče nebo policii. „Budeme se snažit informovat všechny sousedy a dále prohledávat zahrady atp. Prosíme o to, abyste umožnili vstup na pozemky,“ vyzval občany starosta.

Fotogalerie
58 fotografií