Radní se zákazem přišli po podle jejich slov negativních zkušenostech z minulých let. Centrum města pravidelně patřilo hlavně právě milovníkům pyrotechniky a návštěvníkům ze zahraničí. „Každý rok připomínalo během novoročních oslav bojiště. Docházelo často k různým zraněním nejen lidí, ale i zvířat," řekl k vyhlášce náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má na starost životní prostředí. Letos to bude ale o hodně jiné. Vzhledem k tomu, že po celém Česku nyní platí 5. stupeň PES, tak by měli všichni být nejpozději v 21:00 doma.

Zákaz v celém centru

Centra města se také týká zákaz pyrotechniky, ta se letos nesmí odpalovat v celé památkové rezervaci, která zahrnuje území Starého a Nového města, Malé Strany i Hradčan, kde ji ohraničuje ulice Milady Horákové, Strahov. Pyrotechnika je zakázaná tedy i na Újezdě, památková rezervace také zahrnuje velkou část Prahy 2 v okolí Vyšehradu a na Albertově.

Zákaz pyrotechniky se týká také okolí vodních toků, rachejtle si tedy lidé musí odpustit na náplavce v celé Praze. Odpalovat se nesmí ani na ostrovech a na pozemcích v šířce 50 metrů od břehu. Pozor si musí fanoušci pyrotechniky dávat tedy nejen v okolí Vltavy, ale i rybníků, nádrží, přehrad a potoků protékajících hlavním městem, jako je Botič nebo Rokytka.

Přírodní rezervace a parky

Na mapě Prahy lze také nalézt několik velkých oblastí přírodních parků a chráněných oblastí, kde je také pyrotechnika zakázána. Zákaz se týká mimo jiné celého Prokopského údolí a jeho okolí od Hlubočep až po Řeporyje. Další velká oblast, kde jsou hrátky s pyrotechnikou zapovězeny, je vrch Vidoule na Praze 5, která se rozkládá až k Plzeňské ulici a okolí Motola. Zapovězená zóna je také obora Hvězda a celé údolí Divoké Šárky, které se táhne po okraji Prahy 6 až přírodní památce Baba. Pyrotechnickým hrátkám je zapovězený i druhý břeh těsně sousedící s Prahou 6. Zákaz se týká celé kotliny v Troji a hlavně okolí Zoologické zahrady. Velké zakázané oblasti je také údolí Krčského potoka a okolní lesy a také celý přírodní park v okolí přehrady v Hostivaři.

Radní také upozorňovali na to, že odpalování pyrotechniky je zakázané v okolí zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči, domovů pro seniory anebo domovů pro osoby se zdravotním postižením. Zákaz platí také pro 250 metrů v okolí útulků pro zvířata a zařízení, která poskytují veterinární péči a také okolí zoologické zahrady.

Takových míst je v Praze poměrně hodně, a proto by si měli milovníci pyrotechniky vždy raději zkontrolovat mapu. Například na Smíchově se kvůli tomu nesmí odpalovat v okolí Arbesova náměstí kvůli veterinární klinice, vznikl tu tak poměrně omezený prostor, pyrotechnika se smí používat jen na náměstí Kinských před budovou soudu. Zbytek Smíchova není sice tolik zapovězen, ale pozor si musí lidé dát na nábřeží.

Část Prahy 2 v okolí náměstí Míru sice už nepatří do památkové rezervace, ale i tady je řada míst, v jejichž okolí se střílet nesmí. Lůžková zařízení se tu nachází v Lublaňské a Londýnské ulici, okruh 250 metrů od nich tak zasahuje i do jižní poloviny náměstí Míru a zabírá celé Tylovo náměstí. Poměrně velká zakázaná oblast je také ve Vršovicích mezi tamním nádražím a ulicí Ruská, kde je hned několik zařízení, v jejichž okolí se nesmí dělat hluk. Na Vinohradech je jinak poměrně velká “povolená" zóna, pozor si však musí lidé dávat v okolí vinohradské nemocnice. Odpalovat bez obav se dá také ve Strašnicích nebo velké části Vršovic na Praze 10. 

Interaktivní mapu, kde všude platí zákaz pyrotechniky, lze najít na webu magistrátu: 

Mapa, na které jsou vyznačena místa, kde je zakázáno používání zábavní pyrotechniky.
Autor: MHMP

Bez obav z postihu mohou rachejtle střílet obyvatelé Karlína i velké části Žižkova. Pyrotechniku si mohou užívat také například na Jižním městě, i tady je však několik zapovězených míst například v okolí domu pro seniory na Hájích nebo na Chodově.

Zábavu s rachejtlemi si mohou lidé užívat tedy spíše na větších sídlištích, ale i na řadě míst v širším centru. Pozor si musí lidé dávat i například na sídlišti Velká Ohrada na Praze 13, přímo uprostřed se nachází kočičí útulek a sídliště zároveň sousedí s Prokopským údolím, kde je pyrotechnika také zakázána. V sousedních Stodůlkách naopak s odpalováním problém není, vyhnout se ale lidé musí rybníkům v tamním parku. Relativně bez omezení jsou i Kobylisy a Bohnice, tam se však musí lidé s petardami vyhnout lůžkovým zařízením v psychiatrické léčebně.

V  Nuslích je zakázaná jen v okolí nemocnice v Pankrácké vazební věznici. V Dejvicích je také poměrně velká povolená zóna okolo Vítězného náměstí. V parku na nedaleké Letné, kde se každoročně schází davy lidí, se naopak letos střílet nebude. Zákaz se týká také celého území Stromovky. V ulicích mezi letenskou plání a Holešovicemi je několik lůžkových zařízení, střílet se tedy nesmí například na Letenském náměstí nebo v okolí OC Stromovka a v ulicích okolo Veletržního paláce. O něco dál v Holešovicích si lidé pyrotechniky užívat mohou, ale nesmí se příliš přiblížit k řece.

Jak předejít zraněním?

Přestože letos budou nejspíše oslavy příchodu nového roku skromnější než loni, hasiči přesto budou připraveni v posíleném počtu. „V pohotovosti budou minimálně čtyři dobrovolné jednotky. V posledních letech jsme v Praze zasahovali zhruba u 50 požárů způsobených zábavní pyrotechnikou,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Požáry nejčastěji během oslav vznikají kvůli zanedbání bezpečnostních předpisů, hoří často kontejnery s odpady nebo travní porosty. Hasiči také očekávají, že kvůli zákazu vycházení budou lidé odpalovat pyrotechniku z oken a balkónů.

Na bezpečnost, dodržování pořádku i platných nařízení budou dohlížet i stovky policistů. „V případě zjištění porušení nařízení policisté občany a návštěvníky Prahy upozorní na porušení nařízení a nutnost jejich dodržování,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová, která zároveň varovala před nesprávnou manipulací s pyrotechnikou a přidala několik rad, jak předejít případným zraněním.

Slavme komorně, vyzývá Hřib

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už před Vánoci vyzval obyvatele Prahy, aby příchod nového roku slavili spíše komorně v rodinném kruhu. Také nabádal Pražany, aby k sobě byli v případě pyrotechniky ohleduplní. Letos se nebude konat ani novoroční videomapping, který loni nahradil tradiční ohňostroj. „Pokud v dalším roce městské finance dovolí, rádi se vrátíme k oslavám formou videomappingu s hudebním doprovodem. Já osobně bych ale preferoval dronovou show. Divoké odpalování pyrotechniky je zkrátka přežitek, od kterého se ustupuje i v jiných evropských metropolích,“ řekl k plánům do budoucna.

Fotogalerie
51 fotografií