"Nárůst ceny je způsoben především ohromným propadem fakturovaných objemů, na které se rozpočítávají regulované náklady. Ty vzrostou pouze o inflaci. Pokles spotřeby postihl Prahu nejvíce z celé republiky, neboť krize covidu vyhnala z Prahy turisty, dojíždějící studenty i pracující a zásadně omezila veškeré ekonomické aktivity," uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. 

Vodné a stočné představuje ve spotřebním koši Pražanů 1,4 procenta čistých příjmů domácností. Průměrný Pražan utratí za vodu měsíčně přibližně 270 korun. "Meziroční navýšení ceny představuje nárůst měsíčních výdajů za vodohospodářské služby o 22 Kč za osobu. Jeden litr kvalitní pitné vody bude stát zhruba deset haléřů," uvedl Mrázek.

Rekonstrukce

Další vliv na nárůst ceny má provoz úpravny vody v Podolí, která bude v příštím roce po rekonstrukci opět připojena do pražské vodovodní sítě. Vodárna bude spoluzajišťovat dodávku pitné vody při opravě přivaděčů z Káraného.

Investice do obnovy vodohospodářské infrastruktury mají v roce 2021 dosáhnout až 2,4 miliardy korun. Pokud bude odběr vody vyšší než v letošním roce, investice budou navýšeny. "Čeká nás obnova páteřních řadů z Káranské vodárny, rekonstrukce významných vodojemů i druhé poloviny Ústřední čistírny odpadních vod či výstavba přivaděče z úpravny vody v Podolí do vodojemu na Floře," uvedla tajemnice PVS Hana Kletečková. Další 1,3 miliardy pak vloží do oprav a údržby PVK.

Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a menšinovým potom hlavní město Praha. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se jediným vlastníkem.