Oslavy Vánoc v hlavním městě probíhají letos z důvodu vládních opatření v omezené podobě. Podle radního Jana Chabra (TOP 09) od nich ale pražský magistrát nechtěl upustit úplně. „Advent patří k nejkrásnějším obdobím roku. Města jsou vyzdobena tisíci světly, všude panuje slavnostní a přátelská atmosféra. O to bychom Pražany nechtěli připravit, a proto jsme město i letos vyzdobili světelnými dekoracemi a desítkami vánočních stromů,“ uvedl radní a doplnil, že městská společnost THMP letos v různých částech Prahy ozdobila dvanáct velkých a devatenáct menších vánočních stromů.

Stovky hvězd, komet i svíček

Světelné dekorace na stožárech veřejného osvětlení jsou už pro adventní atmosféru v Praze nedílnou součástí. „Naše společnost jich letos instalovala okolo jedenácti set. Stožáry jsme vyzdobili celkem čtyřmi sty světelnými vločkami, dvěma sty třiceti zvonky, dvěma sty hvězdami a šedesáti ozdobami ve tvaru komety nebo svíčky,“ upřesnil Tomáš Novotný, místopředseda představenstva městské společnosti THMP, která pro město už třetím rokem spravuje největší síť veřejného osvětlení v republice. „Dalších zhruba dvě stě ozdob má pak podobu nejrůznějších řetězů a světelných záclon,“ dodal.

Pandemii navzdory se tedy Praha do vánočního hávu oblékne i letos. Přesto se ale výzdoba zdá skromnější než v minulých letech. Třeba v roce 2018 THMP ozdobila více než 15 tisíc sloupů veřejného osvětlení, i vánočních stromečků bylo v jednotlivých městských částech víc - okolo padesáti. Letos navíc chybí veškerý doprovodný program, který byl každoročně při rozsvěcení stromečků velmi bohatý a pokračoval celý advent.

Podle mluvčího magistrátu hl. m. Prahy Víta Hofmana nicméně Praha s vánoční výzdobou nijak nezaostává oproti předešlým letům. „Od roku 2019 je osvětlení mnohem rozsáhlejší, tedy ve více ulicích. Do osvětlení jsou započítány například i dva nasvícené vánoční stromy – v ulici Na Příkopě a v parčíku na Staroměstském náměstí,“ vyjádřil se pro Blesk. „Oba stromy budou osvětlením reagovat na okolní ruchy, nebo zpěv.“

Že se někde může zdát výzdoba komornější, může být dáno tím, že se o ni nestará magistrát, nýbrž městské části. „Hlavní město zajišťuje osvětlení typicky v ulicích v centru města - například na Mariánském, Staroměstském a Václavském náměstí; na Masarykově, Smetanově a Dvořákově nábřeží; anebo v ulicích Evropská a Na Příkopě. Ve zbylých lokalitách Prahy si osvětlení zajišťují jednotlivé městské části,” dodal Hofman.

Komornější vánoční atmosféru zaznamenal fotograf Peter Čech, a to nejen na svých fotografiích, na kterých pravidelně slavnostně nazdobenou Prahu zachycuje. „Vánoční Praha je právem jedno z nejkrásnějších měst na světě a má své nenahraditelné kouzlo. Letošní rok je jiný nejen v tom, že Staroměstskému náměstí chybí vánoční trhy a je tam jenom vánoční strom, ale chybí mi trhy na náměstí Míru nebo kolem Týnskeho chrámu, kde bývá tam málo lidí,“ svěřil se fotograf Blesku.

Staroměstské náměstí o Vánocích roku 2020. Kvůli pandemii zmizely stánky, i výzdoba je skromnější
Autor: Peter Čech

Peter Čech také doporučuje trochu netradiční procházku na Staroměstské náměstí. Když už je letos vše jinak, tak proč to nezkusit. „Pro trošku jiný vánoční zážitek doporučuji Staroměstské náměstí ráno před svítáním, kdy je téměř prázdné a můžete si ho vychutnat úplně prázdné,“ říká fotograf

Nejefektnější výzdoba je v Čakovicích

„Asi nejefektnější je výzdoba v Praze Čakovicích. Tam jsme kromě ozdob na veřejném osvětlení rozsvítili i šest vánočních stromů a na náměstí 25. března září volně stojící 3D světelné prvky. Najdete tam světelnou uličku s lavičkou, dvě metr a půl velké vánoční koule a model anděla. Pokud byste ani tady nenasáli vánoční atmosféru, pak už nikde,“ popsal s nadsázkou Tomáš Novotný.

Fotogalerie
61 fotografií