Až dvojnásobnou práci mají nyní pošťáci kvůli koronaviru. Vánoce pro ně obecně bývají hektické, letos obzvlášť: „Za předešlý rok jsme celkem přepravili okolo 500 tisíc balíků, což bylo rekordní množství,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. „Letošní kalendářní rok ještě není uzavřený, přesto jsme kvůli nastalé situaci odbavili už 1 124 000 zásilek. A jsem si jist, že před Vánoci číslo ještě vzroste.“

Poštovní srdce Prahy

V Praze se nachází největší poštovní třídírna v Čechách, kterou byste na mapě našli konkrétně v Malešicích, a která jede prakticky nonstop. „V běžném celoročním režimu zvládáme obsloužit zhruba 100 tisíc balíků. Ty pro nás nečiní problém. Ale třeba za minulý týden jsme jeden den museli odbavit 224 tisíc. Obecně v poslední době se pohybujeme kolem 200 tisíc zásilek,“ přibližuje Tomáš Kubina, ředitel doručovací a účelové sítě pro Prahu, a zároveň též vedoucí třídírny.

Tu má na starosti početný štáb. „Na dvanáctihodinových směnách se zde před Vánoci střídá 1250 zaměstnanců a 600 brigádníků ,“ uvádí Kubina. Odtud míří většina zásilek z Prahy do všech koutů republiky. Jak zde práce vlastně funguje?

Na plné obrátky

Denně do třídírny dorazí zhruba 200 nákladních vozidel a několik vlaků, odspoda až po vrch přeplněných poštovními zásilkami. Ty mají zdejší pracovníci za úkol roztřídit podle regionů tam, kam zásilky míří. „Balíky, které byly podány našimi zákazníky, zde na základě čárových kódů třídíme podle toho, kam konkrétně míří,“ přibližuje Kubina.

Čárové kódy snímá speciální čtečka, která umí kód přečíst i z několika stran. „Vše je řízeno automaticky, čímž by mělo dojít k tomu, že zásilka opravdu přijde tam, kam má, a ne na špatnou adresu,“ líčí Kubina, který zdejší třídírnu vede od letošního podzimu. Zásilky, které čtečka roztřídí, pak po jezdících pásech putují na místo, které náleží danému regionu, odkud si je vyzvednou další pošťáci, aby je mohli mohli rozvést buď domů, nebo na tamní pobočky pošty.

Dezinfekce a povinné pauzy

Tím, že většina práce probíhá uvnitř třídírny musí všichni zaměstnanci povinně nosit roušky. Dbá se samozřejmě na další opatření. „Máme zde všude dezinfekční prostředky a pracovníci mají po dvou odpracovaných hodinách nařízené desetiminutové přestávky, kvůli tomu, že se pohybují v rouškách,“ řekl Kubina.

Atypické zásilky

Standardně sem přes rok jeden vlak přiveze 14 vagónů plných poštovních zásilek, letos před Vánoci je to ale téměř dvakrát více. „Vlaky jsou určené především k přepravě atypických zásilek, které jsou méně skladné a do vozidla se nevejdou,“ přibližuje Vitík.

Člověk by kolikrát nevěřil, co všechno se dá vlastně poštou poslat. Před Vánoci i třeba takový vánoční stromeček, jak prozradil Kubina. Ten bohužel během reportáže k vidění nebyl. Zato ledacos jiného ano. Zrcadla, akvária, pneumatiky, štafle, stavební kolečka, nárazník – dokonce i popelnice a podle Kubiny dokonce i krmelec! „Takovéto atypické zásilky jsou celosezónní. Nelze říct, že by přicházely jen před Vánoci,“ sdělil vedoucí.

Video
Video se připravuje ...

Pošta Malešice David Zima, Jan Jedlička

Fotogalerie
63 fotografií