Hrozivá událost se odehrála v pátek odpoledne na pražských Hájích. Z 19. patra domu vypadl 15letý mladík, pád však přežil!

S vážným úrazem hlavy, pánve a mnohačetnými poraněními jsme jej v umělém spánku a na umělé plicní ventilaci převezli do nemocnice,“ doplnila Blesku záchranářka Jana Poštová.

Okolnosti neštěstí se stále vyšetřují. Jak je ale vůbec možné něco takového přežít? „To se skutečně dá pojmenovat jako zázrak. Naprosto se nedá předvídat, jak člověk skončí po takovém pádu,“ uvedla Poštová. „U podobných případů lze spíše očekávat poranění neslučitelná se životem nebo velmi vážná. Šance na přežití se zvyšují, pokud člověk dopadne na měkčí povrch nebo pokud jej cokoliv zbrzdí,“ popsala. Na takřka zázraku se pak shodli i další odborníci, které Blesk oslovil.

Ani trénink nepomůže

Dalším z odborníků je prezident Aeroklubu ČR, pod nějž spadají i parašutisté, Vlastimil Dvořák. „Za přežitím něčeho takového je tisíce náhod,“ řekl Blesku. „Záleží i na tělesné konstituci, prostředí a poloze, do jakých člověk dopadne... Vždy je to víceméně štěstí a náhoda. Nedá se na to připravit ani žádným tréninkem,“ dodal Dvořák.

Pád z židle může být horší

Sám Dvořák má za sebou osobní zkušenost, kdy se před 30 lety zřítil z velké výšky při letu na rogalu. „Měl jsem 14 zlomenin, ale přežil jsem, ačkoliv to také nikdo nechápal. A to byl se mnou v léčebně mladík, který skončil na invalidním vozíku poté, co spadl ve škole ze židle, na níž se houpal,“ uzavřel.

Fotogalerie
20 fotografií