Ztráta zaměstnání, nedostatek peněz, i to jsou dopady koronakrize, které v metropoli trápí tisíce lidí. Ne všichni ale mají hluboko do kapsy. Jak ukázal doklad zveřejněný registrem smluv ministerstva vnitra, pražský primátor si ve své kanceláři vychutnává od července kávu z kávovaru za 101 979 korun včetně DPH – koupeného za peníze občanů.

Samoživitelé, senioři, podnikatelé a umělci... Ti všichni tohle musejí vnímat jako naprostý výsměch!“ řekl Blesku zastupitel Tomáš Portlík (42, ODS). Výdaj nadzvedl i koaličního partnera Jiřího Pospíšila (44, Spojené síly pro Prahu). „Budeme se na něj primátora ptát. V době, kdy chybí miliardy v městském rozpočtu, mi to připadá nehorázné. Má to silnou symboliku, která ukazuje, že papaláši pijí víno a po ostatních chtějí, aby pili vodu a ještě šetřili,“ řekl Blesku.

Počítače i obědy pro děti

Také další politici se shodují, že takový luxus je zbytečný a nemorální. „To je neskutečné! Za ty peníze mohlo být třeba osm notebooků pro děti z dětských domovů pro distanční výuku nebo téměř dva tisíce obědů zdarma pro školáky v rámci pražského projektu Obědy pro děti,“ sečetl Radomír Nepil (35, ANO). „Nestoudné! Jak může primátor Hřib předstoupit před občany a kázat jim o potřebě zdražování jízdného v MHD z důvodu nedostatku peněz a pak se chovat jak mocipán ve východní gubernii?! Tady se krásně odhaluje pokrytectví Pirátů,“ dodala Alexandra Udženija (44, ODS).

Vinu hází na úředníky

Blesk se primátora zeptal, zda mu nákup přístroje připadá morální a nutný. „Děkuji za upozornění, podnět byl předán ředitelce úřadu a očekávám, že budou vyvozeny personální důsledky,“ odpověděl Hřib s tím, že nákupy v těchto částkách schvalují samostatně ředitelé příslušných odborů. „Nešlo v žádném případě o poptávku z kanceláře primátora,“ dodal.

Dokument však jasně uvádí: Objednáváme pro potřeby MHMP (Kancelář primátora). „Nevím, jestli mě zaráží víc, že namísto omluvy primátor vše hodí na úředníky, nebo někdo podobným způsobem smí utrácet veřejné peníze. Doufám, že mu aspoň káva chutná,“ poznamenal zastupitel a místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop (34, ANO). „Třeba naše městská část dostává kávovary zdarma jako bonus za odebranou kávu od dodavatele,“ dodal.

Objednávka kávovaru pro kancelář pražského primátora.
Autor: INT

‚Pirátí‘ mezi Pražany

Kritiku za to, jak nakládá s veřejnými financemi, schytává pražká špička pravidelně. „Je opět čas připomenout, že občany stojí zhruba půl milionu měsíčně rekordní počet primátorových poradců nebo skutečnost, že třeba náklady na stavební úpravy při uzavření úseku Smetanova nábřeží byly nižší než cena Hřibova kávovaru. Znovu tak dostál jménu své strany, smutné však je, že ‚pirátí‘ mezi Pražany,“ dodal Portlík.

Víte, že...

Podle Hřiba jde v případě historicky nejvyššího počtu a nákladů na jeho poradce o běžné standardy. Jejich odměny stojí Pražany měsíčně zhruba 492 609 korun. Honoráře poradců pracujících pro kancelář jako OSVČ magistrát neuvedl.

Fotogalerie
95 fotografií