Pokud by zákon prošel, měl by podle MMR vejít v platnost na jaře roku 2021. S návrhem zákona ale zásadně nesouhlasí všechna města včetně Prahy. Stavební zákon od revoluce nedoznal žádných změn, jeho nová podoba měla především zkrátit a zrychlit byrokratické procesy, což se ale podle odborníků neděje.

„Všichni si stěžovali na složitost stávajícího zákona. Ten nový má ale ještě více paragrafů. Byrokratické překážky neodstraňuje, ale pouze schovává či přesouvá jinam – například z územních řízení do územních plánů. Výsledkem tedy těžko může být zrychlení,“ okomentoval zákon Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Zrušené Pražské předpisy

Pražský magistrát vidí jako jeden z největších problémů zrušení Pražských stavebních předpisů. V rámci těchto předpisů může Praha reagovat na aktuální potřeby města. Díky nim je schopná definovat výškové limity budov nebo může stavět v tzv. blocích (bloková výstavba známá třeba z Vinohrad, pozn. red.). Tyto městské předpisy jsou velice oceňovány odbornou veřejností a stejným směrem se chtěla vydat i další česká města jako například Brno nebo Plzeň.

„Zákon absolutně nereflektuje potřeby jednotlivých měst a obcí a všechny hází do jednoho pytle. V Praze je na základě našich stavebních předpisů naplánováno několik obrovských investičních projektů jako například Nákladové nádraží Žižkov nebo nová čtvrť Bubny-Zátory. Pokud by byl schválen nový zákon, který tyto předpisy zruší, zásadně ohrozí plánované investice v řádech stovek miliard,“ upozornil náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Obecné požadavky na výstavbu budou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové sice jedny pro celou republiku, budou ale zcela nové a budou vycházet z Pražských stavebních předpisů. „Nové předpisy zohlední potřeby velkých měst. Rozhodně se nevracíme o 15 let zpět. Celostátní vyhláška bude možná celá víc ´pražská´ než si zástupci města umí představit. Jde nám opravdu o moderní předpis a takový skutečně bude," doplnila ministryně.

Úpravy po prvním čtení?

Pokud by zákon prošel prvním čtením, jsou zástupci měst v čele s Prahou připraveni podat pozměňovací návrhy, aby byl zákon upraven. „Tímto bych rád vyzval kolegy politiky ve vládě, aby naslouchali starostům a primátorům větších i menších měst a vyslechli si jejich připomínky. Přeci jen oni se o svá města starají a nejlíp vědí, jaké problémy dané město řeší,“ vyzval vládu pražský primátor Zdeněk Hřib.

Primátor se svými kolegy z dalších měst navrhuje mimo jiné doplnit zákon o paragraf, že statutární města mohou mít vlastní stavební předpisy. Města by si také měla sama řídit všechny procesy územního plánování, což by zrychlilo novou výstavbu. Také vládu upozorňují, že pokud by zákon prošel, velká města by musela zahodit několikaletou práci a znovu přepracovávat klíčové dokumenty územního plánování. „Ten zákon je tak špatný, že by možná bylo nejlepší ho úplně zahodit a udělat celý znovu,“ zakončil tiskovou konferenci primátor Hřib.

Fotogalerie
25 fotografií