Sám Ludvík Hess má k Libni velmi úzký vztah. Na gymnáziu, které je hned naproti nově zřízenému babyboxu, sám v letech 1962-1965 studoval. Dokonce tu se svým tehdejším spolužákem Mélou Machálkem vymysleli studentský časopis Divoké víno, který byl určený „pro literáty a umělce“, jak sám Hess s oblibou říká. „První číslo vyšlo 19. září 1964 a sídlem redakce se stal sklep v Krejčího ulici číslo 4 v pražské Libni a nejlepší na tom je, že funguje dodnes,“ doplňuje Hess.

Shoda náhod...

I z tohoto důvodu mu současné vedení libeňského gymnázia nechalo u vstupu do areálu školy odhalit 30. června 2020 bronzovou pamětní desku. „A právě při této příležitosti jsem měl tu čest seznámit se osobně s panem starostou Ondřejem Grosem (ODS), se kterým jsme záhy zjistili, že jsme nenavštěvovali nejen stejné gymnázium, ale dokonce i stejnou základní a mateřskou školu. Přišlo mi to dokonalé setkání, a tak jsem se pana starosty hned zeptal, jestli by tu nechtěli mít babybox,“ vypráví nadšeně Hess.

Video
Video se připravuje ...

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess spolu se starostou Prahy 8 slavnostně zpřístupnili nový babybox u Libeňského zámku Veronika Foltová

Babybox sám pošle zprávu, že je v něm miminko

Za pouhé čtyři měsíce od doby, kdy se pánové Hess a Gros potkali, je v ulici U Libeňského zámku k dispozici nový babybox. Tak jako jiné babyboxy v republice, i tenhle vyrobila firma Zdeňka Juřici. Babyboxy za léta svého fungování prošly mnoha úpravami. „Dnes jsou babyboxy napojené do počítačové sítě. Jakmile sem někdo miminko odloží, okamžitě se mně, panu starostovi, a dalším lidem k tomu určeným, tedy i ochrance zámku například, rozezní alarm na mobilním telefonu,” sdělil Hess.

Babybox má dvoukřídlá dvířka, která se automaticky otevřou po zmáčknutí zeleného tlačítka. Je zde zabudovaná také fotobuňka, která zabrání jakémukoli případnému zranění a na všechny napojené telefony babybox kromě výstražného alarmu také pošle fotku miminka, aby se vědělo, jestli je v pořádku, nebo zda nepotřebuje urychleně lékařskou pomoc.

V Praze jsou nyní babyboxy celkem čtyři. Ten první vznikl v roce 2005 v Hloubětíně, odkud se loni přemístil k Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Následovaly jej babyboxy na budovách radnic Prahy 2 a Prahy 6.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess spolu se starostou Prahy 8 slavnostně zpřístupnili nový babybox u Libeňského zámku
Autor: Veronika Foltová

Bulovka je za rohem

„Já to sem mám z domova asi 150 metrů, takže tu po ochrance asi budu vždy první,“ usmívá se starosta Gros. „Pak okamžitě zavoláme sanitku. Velkou výhodou je také poměrně krátká vzdálenost do Nemocnice Na Bulovce,“ vysvětluje starosta. „Sanitka zajede dovnitř do dvora, takže novorozeně ponese do auta jen velmi krátkou vzdálenost. To je také určitě velká výhoda,“ dodává starosta.

„Mám opravdu velkou radost, že se nám podařilo zřídit babybox na místě pro mě tak drahém. A pokud můj velký přítel pan ředitel (ředitel gymnázia František Kosina - pozn, red.) dovolí, abych zasedl do stejné lavice, ve které jsem na gymnáziu sedával, z okna třídy uvidím přímo na babybox. Ten navíc ústí do bývalé stáje, což je další věc, která je pro mě velmi důležitá. Jsem totiž velkým milovníkem koní,“ uzavřel setkání trochu dojatě Ludvík Hess.

Fotogalerie
21 fotografií