„Do konce roku bychom chtěli dojednat první sérii souhlasů majitelů. Pak bude řada na památkářích a po jejich schválení bude následovat výroba. Pokud nedojde k nějakým problémům a průtahům, mohli bychom na začátku jara mít první tabulky,“ uvedl mluvčí.

Informace i pro cizince

Radnice podle plánu, který schválili radní, vytipovaly pro tabulky 73 ulic. Texty na tabulkách zpracoval zejména bývalý archivář a kronikář první městské části Antonín Ederer. „Tabulky budou opatřeny znakem městské části Praha 1 a QR kódem, který zprostředkuje podrobné informace, včetně jazykové mutace,“ uvedl zastupitel Karel Ulm (TOP 09), který je vzděláním historik a je jedním z iniciátorů projektu.

Popisu se dočkají ulice pojmenované po známých osobnostech, jako je Havlíčkova, Opletalova, Palackého, Washingtonova, Nerudova, Husova nebo Jungmannova, a také pražská nábřeží a známá náměstí. Tabulky však nabídnou také informace o méně známých osobnostech z historie Prahy. V ulici Na Kampě se například lidé budou moci dočíst, že ostrov Kampa je možná pojmenován podle Tycha Gansgeba z Kampu, který mohl pocházet z rodiny Tycha de Braha a v 17. století zde vlastnil dům.

Fotogalerie
36 fotografií