O  výsledné podobě nouzového východu ze stanice metra Opatov hlasovali občané v anketě na webu Prahy 11. Vybírat mohli ze 4 návrhů, které byly anonymní, aby případně známější autorovo jméno neovlivnilo rozhodnutí.

„Naší snahou při výběru oslovených umělců bylo vyvážené zastoupení streetartistů, akademických umělců, žen a mužů různých generací. Jména jednotlivých autorů jsou v danou chvíli neznámá, aby renomé nepůsobilo jako ovlivňující faktor v anonymní soutěži. Výsledek veřejné ankety, kterou organizuje městská část Prahy 11, určí finální podobu objektu a ukáže, k čemu veřejné oko obyvatel města tíhne nejvíce,“ vysvětlila už dříve architektka Anna Švarc.

Zvítězila příroda

Nakonec celkem jednoznačně vyhrál návrh Flora a fauna od Ondřeje Vyhnálka, který získal 34 % všech hlasů došlých do ankety, což znamenalo jednoznačnou převahu o 509 hlasů. Vyhnálek není ve světě muralu žádným nováčkem, letos v létě proměnil spolu s Michalem Škapou třeba boční stěnu plzeňského paneláku v působivé dílo s názvem Krystal.

„V Plzni jsme se inspirovali francouzským komiksovým kreslířem Jeanem Giraudem. Pro dílo na Opatov jsem zase našel inspiraci u artdecového umělce a entomologa Eugèna Séguye. Návrh jako takový se točí kolem rostlin a okřídleného hmyzu. Pozorní kolemjdoucí si určitě všimnou, že jde o stylizaci motýla babočky bodlákové a tygří lilie. I když je každý z jiné „říše“, jsou si vizuálně velmi podobní, což mě na tom asi baví nejvíc. Celé jsem to pojal v podobném stylu, v jakém tvořil Séguy, respektive ve stylu, v jakém se tehdy tvořily knižní vědecké ilustrace. Barevně jsem to zase sladil s barvami linky C – oranžovou a červenou,“ vysvětluje Ondřej Vyhnálek.

Litry barvy a stovky sprejů

Celková plocha, kterou mural art na Opatově pokryje, je zhruba 280 m2. „Na takhle velký mural bude potřeba určitě přes 100 litrů fasádních barev, a to hned v několika barvách. Určitě nebude chybět šedivá, zelená, oranžová, červená a bílá. No a pak samozřejmě tónovací barvy a stovky sprejů na doladění,“ popisuje Vyhnálek.

Malba jako taková by podle Vyhnálka měla zabrat zhruba měsíc, ale také hodně záleží na počasí. S realizací začne poslední říjnový týden a skončit by měl do konce listopadu. DPP chce nové katovické dílo odhalit současně se zprovozněním modernizované stanice metra Opatov a nových výtahů.

Street art se objeví i jinde

Opatov ale není jediným místem, kde se objeví nové muraly. U stanice metra Nové Butovice vznikne mural od Zeboneho, který se svým dílem snaží propojit okolí s architektonickým řešením celé stanice.

Na Spořilově zase autobusovou zastávku oživí dílo od dua Karolína Vintrová a Petr Domorád. Mural od této dvojice má především pobavit lidi, kteří čekají na spojení. Celé dílo vychází z motivu labyrintu, což nutí lidi k interakci. Z dálky pak působí jako zajímavý ornament.

Posledním místem, které mural oživí, je stanice metra Bořislavka, kde se na stěně objeví pohled do zelené krajiny údolí Dejvického potoka.

Fotogalerie
5 fotografií