V uplynulých dvou týdnech asi definitivně skončilo léto. Museli jsme si proto hledat program spíše uvnitř a venku jsme pobývali do doby, než dítě úplně vymrzlo. Museli jsme se tudíž vrátit k několika oblíbeným místům ze zimy a mezi ně patří i KC Vozovna v Praze 3. Tentokrát jsme tam zavítali na Pepínovo první divadlo. Sice organizátoři psali, že je představení až od tří let, přesto jsem si dodal kuráž, riskl to a počítal, že už po dvou minutách nás můžou vyvést.

Než došel herec z Divadla Toy Machine předvést svoji veselou verzi Pinocchia, Pepín spokojeně pozoroval děti a lehce neklidně se mi vrtěl v klíně. Sám sedět odmítal. Pak se ozval vzdálený zpěv a představení začalo. Synek v tom momentu zkoprněl a s otevřenou pusou pozoroval herce s výraznou mimikou a jeho loutkovou show. V jednom strašidelném momentě se mi obtočil kolem krku jako hroznýš: „Pyč. Pyč,“ oznamoval mi. Ale nakonec jsem ho uchlácholil a vydrželi jsme celých padesát minut. V závěru se dokonce osmělil a do ticha několikrát zaznělo: „Co to je?“ jak se nás ptá neustále. Na konci nadšeně tleskal, šel si prohlédnout loutky a pak utekl do dětského koutku k hračkám.

Muzejní ráj pro děti

Poprvé jsme také navštívili Národní zemědělské muzeum, na nějž jsem sbíral dobré reference už od zimy. Mohu klidně prohlásit, že lepší místo pro děti i dospělé za špatného počasí jsem v Praze zatím nenašel. Na jednom blogu jsem četl radu, že byste měli začít od střechy a postupovat dolů. A opravdu se mi to ověřilo. Ze střechy máte jeden z nejlepších výhledů na Prahu. A co potom?

Projdete si expozici zemědělství s vycpanými zvířaty, přičemž na některé z nich mohou děti sahat. Po celém muzeu se nachází řada interaktivních prvků pro různě staré děti. Starší caparti si mohou poměřit své střelecké a znalostní schopnosti u obří projekce honu. K dispozici jsou i mírnější hry. V expozici gastronomie si lze do malých kovových košíčků nakoupit malé dřevěné potraviny a kousek dál si je „uvařit“ na dětských plotnách. Ale Pepíno byl nejvíc odvařený z podzemního patra!

Odstrkovadla, šlapadla, simulátory

Dospělý návštěvník zde může obdivovat traktory, pluhy a další stroje z historie. Pro děti jsou zde připravená odrážedla nebo šlapadla s různými vlečkami. Zdarma si lze sednout k malému mechanickému ramenu bagru, které se ovládá páčkami, a lžící díky tomu nabíráte kameny. Pepíno se k ramenu moc nepřibližoval, i když za den řekne tak tři sta krát slovo bagr. Ale bavilo ho koukat, jak bagří rameno ovládám já. Hned za ramenem je kabina traktoru, v níž si mohou děti vyzkoušet simulátor traktoru, za nějž se platí 40 korun na pokladně. Ale to si necháme na jindy.

Ráj v podzemním patře. Odrážedla a šlapadla.
Autor: Jiří Marek

Na dvorku Národního zemědělského muzea je pak umístěn prvorepublikový kolotoč. Pepínek z něj nechtěl vůbec slézt a střídal jedno zvíře za druhé. Pak teda z donucení šel omrknout taky pestrou drůbež, co zde v klecích i volně chovají, ale pak zase běžel zpátky a volal: „Točit. Točit.“ Dvoreček s bistrem je dobrý tip pro rodiče z okolí Letné, neboť na něj můžete zdarma a na pár minut se zde děti jistě zabaví.

Malý řečník

Když mluvíme o zábavě, tak nesmím opomenout hit naší domácnosti. Při jednom úklidu jsem nechal u knihovny kovové štafle. Samozřejmě je objevil Pepín a všemožnými způsoby se po nich naučil lozit. Takže dostat ho ze štaflí ke snídani na židli? Nadlidský výkon. Křičí na mě: „Nechceš. Nechceš,“ jakože on sám nechce jít. Jeho slovní zásoba nás neustává udivovat. Posledně řekl partnerovi babičky, když odcházel: „Ať neztratíš klíče,“ všichni na něj nevěřícně zírali, že dal dohromady takovou větu. Když se mu pak něco nedaří, slyším ho klít: „Sakra. Ježíši,“. Když mu něco spadne, nebo se zašpiní, pronáší zkroušenš: „Ach jo.“ Zábavné jsou momenty, kdy něco chce, ale neumí to vysvětlit. Kupříkladu chce písničku, kde je „Paní a kytka,“ a to je pak pořádná detektivní práce. Ale pořád zábavnější, než nedávné doby, kdy se dorozumíval samohláskami, které mohly znamenat - potřebuji čůrat, najíst, nudím se a podej mi tamto.

Fotogalerie
23 fotografií