Konkrétně se jedná o 100. chytrou trafostanici, která byla v Praze uvedena do provozu. Zmíněná „chytrost“ spočívá v tom, že je vybavena moderní řídící skříní, která nejen umožňuje distanční ovládání, ale také zaručuje, že případné výpadky elektřiny se obyvatel dotknou nikoliv na časový úsek hodin, nýbrž minut.

„Řídící skříň totiž monitoruje chod trafostanice a zároveň i sleduje kvalitu elektřiny,” sdělil pro Blesk.cz Pavel Glac z PREdistribuce. Tím se rozumí třeba to, že sleduje, aby nedošlo k přepětí, což by mohlo mít za následek poškozené elektronické spotřebiče.

„Je též schopná rozpoznat v případě poruchy, v jakém úseku k němu nastalo, takže jej pak servisní technici mohou rychleji opravit,“pokračuje Glac. „Zároveň umožňuje vzdálený přístup, tudíž jsme schopní ji opravit digitálně. V případě eventuálního výpadku proudu jsme schopni zajistit dodávky elektřiny pro blízké objekty z jiných stanic, ještě dříve, než se na místo musí vypravit technik.“

Co ukáže praxe?

„Nové kabely, které se dnes umisťují do trafostanic, jsou tzv. chytré kabely. To znamená, že krom toho, že dokáží nést dostatečný příkon, tak v sobě obsahují i trubičku s optickými vlákny,“ uvádí radní hlavního města pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). Ta slouží jako jeden z nejrychlejších a bezeztrátových přenašečů dat, využívaná jsou například pro plynulejší a bezproblémovější chod internetu či pro vysokorychlostní komunikace. „Umístění těchto vláken dává potenciál k dalšímu rozvoji města vstříc projektu smart city,“ dodal radní.

Kabely nízkého napětí vedou skrz ulice do domácností pod zemí. U každého z nich je štítek, v němž stojí, do jaké konkrétní ulice vedou.
Autor: David Zima

„Jak rostou domácnosti a roste počet elektrospotřebičů, vzrůstá odběr a poptávka po elektřině,“ vysvětluje Chabr, proč v Praze vznikají chytré trafostanice. „Díky těmto stanicím si například podnikatel může dovolit otevřít prodejnu s náročnými elektronickými spotřebiči. Domácnostem, kterých nyní obsluhuje přibližně 330 plus další podnikatelské subjekty a organizace, zajišťuje efektivní podporu.“ Jak se ta pozná v praxi?

Chytrá trafostanice pomůže předcházet krizovým a problematickým situacím. „V podstatě zaručuje standardní dodávky elektřiny a je schopna minimalizovat následky výpadku proudu,“ sdělil. Stanice zároveň díky optickým vláknům umožňuje efektivnější přenos dat, což napomůže i šíření tzv. chytrých technologií. „Chytrá trafostanice zároveň představuje i podporu potenciálních dobíjecích stanic pro elektromobily, které předpokládáme, že v budou v Praze vznikat ve větším množství,“ řekl Glac.

V plánu jsou další

Podle Milana Hampla, předsedy představenstva společnosti PREdistribuce jsou v plánu další chytré trafostanice. „Minimálně 25 by jich mělo vzniknout v dohledné době,“ nechal se slyšet s tím, že celkem je v plánu přes 1 000 takovýchto trafostanic v Praze. Kde je lze očekávat?

„Výběr míst je odvislý podle potřeb a vhodnosti toho, co konkrétní trafostanice umožňují,“ vysvětlil pro Blesk.cz Jan Chabr. „Hlavním kritériem jejich umisťování je počet obyvatel ve vytipované lokalitě i s ohledem na to, zda se v místech plánují rozvojové projekty, které do budoucna počítají s větším množstvím objektů, které je potřeba zásobit elektřinou.“ Přesná místa vytipovává PREdistribuce podle aktuální potřeby pokrytí. Zrovna v případě Velké Ohrady, konkrétně na křížení ulic Janského a Červeňanského, je to z důvodu hustě osídleného sídliště.

Jak to vypadá uvnitř?

Kdejaký Pražan zná trafostanice pouze zvenčí. Co se skrývá v jejich zdech bývá pro mnohé hádankou. Pravdou je, že „nic moc k vidění“ tu opravdu není. „Stanice má několik základní částí. Především je to rozvaděč vysokého napětí, skrz který do trafostanice proudí elektřina ze sloupů vysokého napětí. Přes transformátor je pak mění z 22kV na nízké napětí, které je skrz rozváděč nízkého napětí distribuováno do domácností,“ vysvětluje Glac. U tohoto rozváděče je například zajímavé, že u každého kabelu, který je posléze veden pod zemí je popiska, do které konkrétní ulice vlastně vede. A součástí je samozřejmě řídicí jednotka.

„Umělecké“ dílo

„Občany ale nebudou zajímat střeva stanice,“ uvedl starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS), „nýbrž to, že je zvenku krásná. Doufejme, že takovou bude nadlouho.“ O estetice nově vzniklé stavbičky promluvil také Milan Hampl, který se nechal slyšet, že trafostanice je uměleckým dílem. „Vyzdobili ji sprejeři, což nám do jisté i zaručuje, že ji nepřemaluje někdo jiný. V této komunitě se to nedělá,“ uzavřel.

Fotogalerie
20 fotografií