Celý příběh se smutným koncem se začal odvíjet, když si partička mužů vyrazila na pánskou jízdu poblíž obce Sedlec. Výletníci si užívali noc nad řekou u významné stavby Gloriet, když najednou zjistili, že jeden z nich chybí. Naposledy svého přítele viděli jít na hranu prudkého srázu k řece. Několikrát na něj volali, ale žádné reakce se nedočkali. Dali se proto do pátrání, které nebylo úspěšné. K ránu pohřešování kamaráda oznámili na policii, muži zákona ihned přijeli a na pomoc si pozvali své tři kolegy se psy. 

Drsný terén

Psovod Patrik Topinka se se svým čtyřnohým pomocníkem, belgickým ovčákem Kimem, ujal nejnebezpečnějšího úseku. Několikrát oceněný a zkušený Kim pátral na prudkém a kluzkém svahu. Musel být hodně opatrný. 

„Když jsme byli asi patnáct metrů nad řekou, náhle zavětřil a vyběhl nahoru směrem k vyhlídce. Na chvilku jsem ho ztratil z dohledu, neboť to bylo místo za skálou. Pak už jsem jen viděl, jak nekontrolovatelně sjíždí a chvílemi padá, až skončil v kamenité řece. Zůstal strnule stát ve vodě, snad dva metry od břehu. Na žádný povel ani na oslovení nereagoval,“ popisuje smutně psovod chvíle neštěstí. 

Když Patrik došel ke svému příteli, ještě s ním pomalu vyšel na břeh. Pak si mu Kim lehl k nohám. Na místě nebyl signál, a tak se Patrik nemohl dovolat pomoci. Vzal si Kima do náruče a přebrodil s ním řeku. Tam už kroužil vrtulník, který bohužel našel pohřešovaného mrtvého muže zaklíněného mezi skálou a stromem. 

Psovodovi se s pomocí turistů podařilo dostat zraněného Kima k hřebenové cestě. Společně se střídali v nošení nebohého chlupáče, který chvílemi upadal do bezvědomí. Na cestě, kam pro něj už mířila pomoc, vydechl naposledy. Nepomohlo už ani oživování. 

Statečný Kim v úterý na pražském Vyšehradě dostal ocenění in memoriam, které za něj převzal jeho páníček. V anketě Statečné psí srdce zvítězil v kategorii Spící srdce.

Fotogalerie
31 fotografií