Celý projekt funguje poměrně jednoduše. Do ulic, které vedou před vchod do základních škol, jsou umístěny značky se zákazem vjezdu motorových vozidel od 7:30 do 8:00 ve dnech, kdy probíhá školní vyučování. Netýká se to výjezdu z ulice, kde jsou školy, aby se neomezilo například podnikání firem, které v sousedství škol sídlí, a zákaz vjezdu neplatí pro rodiče dětí se zdravotním postižením. „Věříme, že všichni ostatní rodiče se časem naučí nacházet jiné způsoby dopravy dětí do školy než vozit je autem až před vchod,“ uvedla koordinátorka projektu Karolína Klímová.

Školní ulice vznikla ve spolupráci magistrátu s organizací Pražské matky, která již více než deset let mapuje v rámci projektu Bezpečné cesty do škol místa, která samotní školáci považují za nebezpečná. Poté se je snaží ve spolupráci s městskými částmi, policií nebo magistrátem měnit tak, aby se to změnilo. „Ukazuje se, že děti často jako velmi nebezpečné místo označují prostor přímo před školou,“ upozornila Klímová.

Inspirace z Vídně

Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) prozradil, že se vedení města inspirovalo v zahraničí, konkrétně ve Velké Británii nebo ve Vídni, kde jsou již podobné „školní ulice“ běžnou záležitostí. „Všichni chceme, aby se naše děti dostávaly do školy bezpečně. Projektem cheme podpořit alternativní způsoby dopravy,“ řekl při startu celé akce.

Pilotní projekt probíhá v okolí dvou ze čtyř základních škol v Horních Počernicích. „Doprava před začátkem výuky je velmi tristní, komplikovaná a vznikají tam velmi nepříjemné situace. Snažíme se s tím něco dělat,“ vysvětlil starosta městské části Petr Měšťan (za ODS), proč se rozhodl do projektu zapojit. Připustil, že jsou na projekt i negativní ohlasy, ale doufá, že pozitivní odezva hlavně ze strany rodičů dětí nakonec převáží. Ocenil, že se o bezpečnost na silnicích před školami zajímají i ředitelé základních škol, přestože je to záležitost, kterou by mělo řešit hlavně vedení městské části.

Více než sto aut denně

Ředitel ZŠ Stoliňská Martin Březina, která se do pilotního projektu zapojila, poznamenal, že aut se v okolí školy pohybuje opravdu hodně. „Bezpečnost u školy je u nás stále problematická. Jsme ve staré zástavbě a denně se nám tu točí okolo 130 aut a naše poslední průzkumy ukázaly, že to číslo se stále zvyšuje. Tento projekt považujeme za něco, co otevře diskusi, jestli by to nešlo i jinak,“ poznamenal. Druhou školou, která se do projektu zapojila, je FZŠ Chodovická.

Do projektu se zapojili i dobrovolníci i z řad rodičů, kteří se snaží řidiče o zákazu vjezdu informovat a vysvětlovat, k čemu má celý projekt sloužit. Projekt je naplánován jako pilotní na tři týdny a poté se vyhodnotí, jak byl úspěšný.

Fotogalerie
5 fotografií