Provázeli po pražských pamětihodnostech nejen turisty, ale třeba i žáky a studenty z českých škol, kteří se do Prahy vypravili na výlet. Teď už jsou více než 5 měsíců skoro bez práce a nějaké výrazné zlepšení situace se neblíží. Zástupci průvodců už na začátku prázdnin jednali s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) a žádali o pomoc i premiéra Andreje Babiše (ANO). Odpovědi se jim ale dostalo až po dlouhých týdnech v nejistotě.

Jako horký brambor

„Předseda vlády sice v březnu několikrát veřejně prohlásil, že nenechá nikoho padnout, avšak na písemnou výzvu Asociace průvodců ČR ze 7. července jsme dostali odpověď až před pár dny. 28. srpna se nám podařilo sejít s premiérem Babišem i ministryní pro místní rozvoj Dostálovou. Po hodinové schůzce jsme se ale žádného výsledku nedobrali. Vláda prý nemůže prodloužit odklad záloh na pojistné ani vyhlásit třetí bonusové období,“ popsal Stanislav Voleman, předseda Asociace průvodců České republiky.

„Premiér nás odkázal na pražského zastupitele Patrika Nachera (ANO), s tím, že nám má pomoci hlavní město. S panem Nacherem jsme se dnes sešli, jeho jednání bylo velice vstřícné, což velmi oceňujeme. Naši situaci chápe, ale s pomocí to vypadá spíše bledě. Pozval nás na jednání pražského zastupitelstva 10. října, kde by se rada měla naší problematikou dále zabývat. My přitom chceme jen stejnou podporu, jaké se dostává třeba restauracím nebo hotelům,“ řekla Věra Pátková ze Sdružení průvodců.

Praha průvodcům spíše nepomůže

Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha sobě) nemá Praha možnosti, aby průvodcům mohla v jejich těžké situaci pomoci. „Město na rozdíl od státu nemá možnost navyšovat svůj rozpočet deficitem. Naopak nám stát miliardy z rozpočtu vzal. Je jeho povinností podpořit finančně nejpostiženější skupiny lidí a je ostuda, že to neumí udělat a hází odpovědnost na nás. My můžeme pomoci například propagací průvodcovských služeb směrem k českým návštěvníkům Prahy, což už teď děláme v rámci kampaně V Praze jako doma,“ řekla Blesku radní.

Průvodci asi pověsí řemeslo na hřebík

Bohužel kampaň V Praze jako doma podle samotných průvodců nestačí ani zdaleka. „Češi, když pojedou z Ostravy do Prahy, nebudou si najímat průvodce, aby jim město ukázal. Nemá to žádnou tradici a většina lidí to považuje za zbytečně drahou službu. Čeští turisté nás nemají šanci uživit. Ti zaměstnají tak desetinu z nás. Navíc teď končí pomalu sezóna a my bychom potřebovali přežít alespoň do jara,“ říká průvodkyně Iveta, která po Praze provází převážně německé turisty.

„Vždyť jim (Praze pozn. red.) děláme reklamu, nechápu, že nejsou ochotní nás jakkoli podpořit. Ministryně Dostálová nám na začátku srpna řekla, že máme jít na úřad práce. To je opravdu skvělá rada. Já jsem si samozřejmě snažila najít alespoň nějakou práci mimo. Ale je mi 60, myslíte, že mě někde chtějí? Nabídli mi vykládání bedýnek se zeleninou, když jsem jim řekla, kolik mi je, vyprovodili mě se slovy, že bych to nevydržela ani hodinu. Tak to je pak těžké,“ zlobila se paní Viorica, která zase provází většinou turisty z Rumunska.

Rivalita mezi průvodci

Stanislav Voleman, předseda Asociace průvodců České republiky, ale vidí problém i jinde. „Víte, on je také problém, že jako průvodci nevystupujeme zcela jednotně. Pro některé kolegy z ostatních měst máme podobnou pověst jako pražští taxikáři. S narážkami, že na nás konečně také přišla bída a ať si to pořádně vyžereme, se setkávám dnes a denně. Což je podle mě jednak zbytečné, jednak bychom jako celek mohli dosáhnout více úspěchů,“ myslí si předseda.

Po jednání zastupitelstva se uvidí, co dál

Opoziční zastupitel Nacher zástupce průvodců pozval na jednání pražského zastupitelstva. „Pan Nacher nás poprosil o vypracování podkladů, na základě kterých bychom v jednání mohli pokračovat. Sepíšeme mu tedy chronologii dosud proběhlých jednání a také kolika průvodců se tento problém týká, protože ne všichni mají tuto činnost jako hlavní výdělek. To mu co nejdříve zašleme a 10. září se vypravíme na jednání zastupitelstva a budeme doufat, že se nám podaří posunout a přežijeme alespoň do jara,“ uzavřela Věra Pátková.

Fotogalerie
8 fotografií