Plachtu vyvěsila organizace na své budově v neděli. Původně tam ale měl viset černý banner s hadem omotávajícím trojúhelník a velkým nápisem „Digital Totality“, jenž měl lákat na akci Hackers Congress Institutu kryptoanarchie, kde se má setkat řada zahraničních osobností z oblasti kryptoměn. Jeho vyvěšení zabránili úředníci z Prahy 7. Organizátoři kongresu uvedli, že je podle Prahy 7 prý „esteticky nevhodný pro širokou veřejnost“.

Původní verze banneru poutající na říjnový kongres. Radnice Prahy 7 plachtu zamítla
Autor: paralelní polis

Organizace se ale nenechala jen tak odbýt a vyvěsila novou plachtu s jasnou reakcí na rozhodnutí radnice Prahy 7.  „Polibte nám pr*el,“ stojí na ní.   

🖤🖤🖤 #hcpp20 #vejdiven

Zveřejnil(a) Paralelní Polis dne Sobota 22. srpna 2020

„Před sedmi lety jsme spustili projekt Paralelní Polis. Motivací a smyslem projektu bylo a stále je provozovat instituci, jejímž cílem je vytvořit a udržovat prostor pro filozofickou i fyzickou opozici podle nás už dávno překonaného řízení společnosti formou státu. (...) Pokud si stát v současnosti prostřednictvím svého úřednického aparátu vynucuje už i způsoby, kterými se jako nezisková organizace můžeme prezentovat, zásadním způsobem omezuje naši existenci,“ píšou organizátoři.

„Pokud státní úředník rozhoduje o tom, co je a co není esteticky vhodné pro širokou veřejnost, dotýká se principů, které jsou vlastní totalitářským systémům, a tomu se už z podstaty naší existence musíme vzepřít. Nikdo, natož subjekt, který programově kritizujeme – stát, nemůže zasahovat do suverenity a formy projevu,“ pokračují organizátoři na stránkách, kde lze také vidět i původní verze banneru. „A víte co? Polibte nám pr*el,“ uvádějí závěrem svého vyjádření.

Radnice: Je to vizuální smog

Podle radnice nešlo o estetickou stránku banneru či jeho obsah, nýbrž o vizuální smog jako takový, který Praha 7 dlouhodobě řeší. „Dlouhodobě bojujeme proti reklamnímu smogu a jeden z aspektů, který řešíme, jsou velkoplošné plachty na zemi. Zamezit tomu má připravovaná vyhláška. Velkoplošné plachty, které jsou umisťovány na domy, do města nepatří,“ uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. 

Nově vyvěšenou plachtou se radnice zabývat nebude. „Zásadním způsobem na to reagovat nechceme,“ řekl Blesk.cz Vokuš. 

Paralelní Polis je nestátní nezisková organizace, která sdružuje umění, společenské vědy a moderní technologie. V jejich prostorách se nachází první bitcoinová kavárna na světě. Organizaci založili členové skupiny současného umění Ztohoven a slovenských a českých hackerských prostorů. Jejím hlavním cílem je podpora hospodářské, sociální a digitální svobody, uvádějí její zástupci.

Fotogalerie
14 fotografií