Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který nechal na místo památník i s plastikou tanku umístit, se rozhodl, že nebude výtržníka hlásit na policii. „Nějaký duševní mrzák nám namaloval tančíček na růžovo, nám je to úplně ukradené. Mě zajímá jen, jestli tank, který má cenu půl milionu korun, je poškozený, nebo ne. Tady exhibují různí kašpaři," okomentoval pro Blesk.cz svůj postoj Novotný.

Barvu se z památníku podařilo odstranit, případem se policie už zabývá. „Oznámení o možném poškození památníků Vlasovců v Řeporyjích jsme přijali po 12. hodině. Policisté se vydali na místo informaci prověřit, tam zjistili, že se zakládá na pravdě. Celý případ zadokumentovali a v současné chvíli případ prošetřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Výše škody zatím nebyla stanovena,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí policie Jan Rybanský. 

K činu se přiznal v pátek ráno, tedy v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, na sociální síti Aleš K. „Dnes 21. 8. 2020 jsem přetřel v Řeporyjích nezákonný památník Vlasovcům (tank s fašistickou přilbou) na růžovo,“ píše muž na svém facebookovém profilu, kde je členem několika skupin zaměřených na fanoušky Ruska či Vladimira Putina.

Fotogalerie
29 fotografií