Šíleně vypadající nehoda se stala v pátek 14. srpna ráno ve Mstěticích u Prahy. Vagony se najednou samy pustily po kolejích a dojely k přejezdu, kde se střetly s osobním automobilem. Sedm jich vykolejilo a zdemolovalo sloup trakčního vedení i drážní budovu. Zranili se dva lidé, řidič auta a zaměstnanec drah. Případem se zabývá Drážní inspekce, která pracuje i s verzí, že za nehodou stojí cizí zavinění. „Když vozy odstavíte v úterý a rozjedou se v pátek a je to volně přístupný areál, tak nemůžete vyloučit nic,“ řekl deníku Právo generální inspektor Jan Kučera.

Přejezd má světelnou signalizaci i závoru a je ovládán ručně z nádraží, kde v tu dobu logicky neměli žádnou jízdu hlášenou. Bílé světlo na přejezdu nainstalované není. „Bílé máte jenom tam, kde můžete garantovat, že se neblíží vlak,“ řekl Kučera. Když neblikalo výstražné světlo, měl řidič osobního vozu podle Kučery povinnost se přesvědčit, zda nic nejede. Řidič kamionu, který přijížděl z opačného směru, tuto povinnost splnil. Všiml si vlaku a z přejezdu stihl vycouval. 

Kriminalisté, kteří se záhadným případem zabývají, žádají veřejnost o pomoc. „Pokud by řidiči, projíždějící v době od 21. hodiny v úterý 11. srpna do 9. hodiny v pátek 14. srpna po silnici č. 611 v Zelenči od Mstětic, nebo někdo z občanů v okolí skladů mezi Jirnami a Nehvizdy měl jakékoliv informace, které by policistům mohly pomoci v šetření, prosím, obraťte se na služebnu policie v Brandýse nad Labem, případně můžete volat na bezplatnou linku 158 nebo 974 881 600," uvedla policejní mluvčí Eva Hašlová. 

Fotogalerie
10 fotografií