Strojnickou ulicí nedaleko pražského Výstaviště se ve středu ráno z jednoho z bytů ozval ohlušující výbuch. „Okolo osmé ráno jsem se chystala do práce a najednou se ozval obrovský výbuch a objevil se dým. Velice rychle nás začali vyvádět z baráku,“ řekla Blesku jedna z obyvatelek domu Lila.

Hasiči z domu evakuovali zhruba padesátku lidí. Chvíle strachu si prožila i herečka Evelyna Steimarová, která nedávno oslavila 75. narozeniny a která v domě žije. Stihla popadnout jen župan, než musela kvůli hrozícímu nebezpečí opustit svůj byt. Před domem jí kromě dalších desítek sousedů dělala společnost i její dcera, herečka Anna Polívková(41), kterou má s hercem Bolkem Polívkou (70). Maminku uklidňovala a v nečekaně těžké chvíli jí byla velkou oporou.

Smrt ve vedlejším domě

Mohutný výbuch poškodil obvodovou zeď do vedlejšího bytu ve vedlejším domě ve třetím patře, takže se plameny rozšířily do obou bytů. Muž, který byl v tu dobu právě ve vedlejším bytě, zemřel. „Částečně byla narušena statika, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu,“ informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči si místo rozdělili na tři úseky - jedni hasili byt, v němž požár vypukl, druzí likvidovali požár ve vedlejším vchodě a třetí zachraňovali a evakuovali lidi a předávali je záchranářům.

Těch na místo vyjely dvě posádky, také inspektor a speciální vůz Atego. „Muž utrpěl zranění neslučitelná se životem a zdravotníci mu už nemohli přes veškerou snahu pomoci. Na místo vysíláme koronera,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. „Do pražských nemocnic transportujeme osoby. Žena (25) se nadýchala zplodin hoření, další žena (62) a muž (71) utrpěli popáleniny zhruba na 15 % těla. 16 lidem změřili zdravotníci hladinu oxidu uhelnatého, bez nutnosti další péče,“ upřesnila později.

„V tuto chvíli je požár uhašen a probíhá šetření ve spolupráci s policií,“ dodal Kavka krátce před půl desátou dopoledne. Statik posléze rozhodl, že se obvyvatelé mohou vrátit do svých bytů, tedy kromě těch, jež zasáhl požár. 

Praha 7 zajistila poškozeným byty i mimořádnou pomoc, uvedl starosta městské části Jan Čižinský (Praha Sobě). „Na místě je i naše krizové řízení a místostarosta Kamil Vavřinec Mareš. Myslím moc na všechny sousedy, které to postihlo,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Výbuch bytu ve Strojnické ulici v Holešovicích, 1. července 2020 David Malík

Fotogalerie
52 fotografií