„Upečte bábovku, připravte jednohubky, přineste růži do vázy. Anebo jenom ve večerce kupte hroznové víno. Jde o akt důvěry, že každý něco přinese,” stálo na pozvánce. S nápadem uspořádat hodování na Karlově mostě přišel umělec a kavárník Ondřej Kobza, který je mimo jiné autorem několika u Pražanů oblíbených projektů jako například Piána na ulici.

Sbohem koronavirová omezení!

Kobza podle jeho slov chtěl využít momentu, kdy se po Karlově mostě nevalí davy turistů, a tak trochu ho vrátit Pražanům. Vhledem k tomu, že v těchto dnech končí velká část vládních omezení kvůli epidemii koronaviru, má to být zároveň i symbolické rozloučení s tímto náročným obdobím a oslava začátku léta.

Je to vzkaz světu, že se nebojíme sejít,“ řekl Kobza na začátku večera. Spolutvůrcem setkání se může stát doslova každý, stačí přinést něco k jídlu nebo k pití.

Rezervace nutná

I tak si museli návštěvníci rezervovat místo přes internet. Vstupenky se rozebraly během pár minut. V pondělí se na poslední chvíli uvolnilo ještě 140 dalších, které zmizely dokonce během 40 vteřin. „Líbí se mi to tu, nikdy jsem neviděl Karlův most bez turistů,“ řekl jeden z účastníků Hugo. „Je to skvělý nápad a můžu dát lidem ochutnat, co jsem upekla,“ řekla Blesku jedna z návštěvnic akce. 

Sousedská slavnost na Karlově mostě
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Horníci

U stolu se sešli zástupci různých spolků, přišel i například Hornický spolek Praha. Podívat se přišlo i několik úředníků z Českého báňského úřadu. Všechno to jsou lidé, kteří prošli i prací v dolech. „Tady kolega pracoval v kladenských dolech, já jsem zase několik desítek let byl v černouhelném dole,” řekl pro Blesk.cz jeden z účastníků.

Jejich spolek sídlí nedaleko Karlova mostu, tak přijali pozvání a přišli i ve slušivých uniformách. Připíjeli si také oblíbeným hornickým drinkem, i když prý vlastně pijou všechno. „Horníci pijou hornickou vlajku, což je taková specialita - zelená a fernet," vysvětlil Bohuslav Machek, jeden z členů spolku. 

Fotogalerie
72 fotografií