Rekonstrukce budovy začala v polovině loňského roku opravou fasády, zaměřuje se hlavně na dominantu budovy, kterou jsou dvě krajní věže střední části, a přilehlá křídla. Ředitel Svoboda ve středu prozradil, jaké budou mít nově opravené prostory využití. Severní sály Fantovy budovy by měly sloužit jako zázemí pro cestující. Zmínil, že by tu měly být prostory jak pro děti, tak i pro seniory včetně možnosti občerstvení. 

Vizualizace podoby Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží po rekonstrukci
Autor: Ateliér M1architekti s.r.o.

Sály by podle Svobody měly mít i komerční a společenské využití. Počítá se například s různými konferencemi, vánočními trhy nebo koncerty. „Vracíme to veřejnosti,“ poznamenal.  

Prostor i pro náročnější

V části vzdálenější od již zrekonstruované centrální části budovy by měl vzniknout prostor pro náročnější cestující, takzvaný lounge, jejž lze nalézt například na letištích. „Pro klientelu, která si je ochotna si připlatit za to, že ty prostory jsou důstojnější, komornější a je zde i obsluha,“ doplnil ředitel SŽ. 

Během rekonstrukce se daří obnovovat i některé historické prvky. Dominantou jedné z hal se stane velký znak českých zemí s nápisem pravda vítězí. Podařilo se také sehnat původní dveře z doby první republiky, které se vrátí na své staré místo. „Nadále se snažíme sehnat co nejvíce informací, ať už z dobových fotografií a maleb, nebo přímo artefakty,“ dodal ředitel Svoboda. 

Vizualizace podoby Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží po rekonstrukci
Autor: Ateliér M1architekti s.r.o.

Do sálů severního křídla při kontrolním dni zavítal i premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Součástí rekonstrukce je také prodloužený podchod, který umožní vstup na nádraží z Žižkova. „Hlavně pro studenty VŠE to bude skvělá zkratka,“ řekl premiér. 

Fotogalerie
13 fotografií