Jako by se roztrhla obloha! Tak to vypadalo v Praze v sobotu odpoledne. A hasičům začala perná směna. „Bouřka zatím způsobila problémy v Libuši, Lhotce a Braníku. Ve čtyřech případech jsme museli odstraňovat stromy spadlé na komunikace,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka kolem třetí. Pak se ale začaly rojit další případy, k 17:30 měli hasiči „na kontě“ 46 případů, u nichž museli zasahovat, do 20:00 jich evidovali 66. Mezi druhou a čtvrtou se jednalo hlavně o popadané stromy, pak šlo spíš o zatopené sklepy, nejhorší byla situace v Praze 4. „Asi 95 procent událostí bylo v Písnici, Braníku, Libuši, Lhotce a pak něco málo v Nuslích nebo na Vinohradech,“ uvedl Kavka.

Velké problémy způsobila valící se voda ve Vídeňské ulici, ta byla podle informací Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy nesjízdná. Pod tamním viaduktem uvázla v hotové potopě dvě osobní auta, hasiči je vyprostili pomocí navijáku.

V téže ulici stojí také Thomayerova nemocnice, voda podle Kavky zatopila suterén jejího radiodiagnostického i dětského oddělení. Hasiči vodu odčerpali pomocí plovoucích čerpadel. Vídeňskou ulicí neprojela auta ani autobusy, mezi zastávkami Nemocnice Krč a Kačerov byly odkloněny. V noci na neděli už byla situace klidnější. „Odstranili pět stromů na komunikacích. Celkem jsme během sobotního odpoledne, večera a noci zasahovali u 71 událostí v souvislosti s bouřkou a vydatným deštěm,“ doplnil Kavka v neděli ráno.

Bouřky se očekávají také v neděli, kdy může někde úhrn srážek vystoupat v opakovaných bouřkách až k 80 milimetrům na metr čtvereční. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí se od nedělních 06:00 týká Karlovarského, Jihočeského a Plzeňského kraje, od 10:00 i zbytku Česka včetně Prahy. Platí do 22:00.

Jak bouřky postupují? Sledujte radar Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Hustému dešti neunikla v Praze ani pouť. Blesk - Jan Kálal

Fotogalerie
38 fotografií