Uzavírka komplikuje život především Pražanům, kteří bydlí v okolních ulicích. Zavřené Smetanovo nábřeží řidiči objíždějí Divadelní ulici a ulicí Karolíny Světlé. „Zklidňování centra a úbytek aut je náš dlouhodobý záměr. Ale chceme to především v místech, kde lidé opravdu bydlí. Tuto nekoncepční uzavírku jsme kritizovali od samého začátku. Nicméně jsem rád, že se nám podařilo navázat dialog s panem náměstkem, a další kroky už budeme podnikat společně,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Zmizí city bloky, přibude zeleň

Magistrát během následujících dní nechá odstranit betonové zátarasy, které tam podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra musely být z nařízení policie. „Podle předpisů bylo nutné uzavírku výrazně vyznačit, aby si na ni řidiči zvykli. Teď už si zde doprava sedla, takže city bloky můžeme odstranit. Celý úsek bude provizorně vydlážděn a od zbytku ulice oddělen městskými prvky. Budou tu stojany na kola a přibude zeleň a květiny v květináčích,“ řekl.  

Jaká bude podoba Smetanova nábřeží v budoucnu, se prozatím neví. Magistrát společně s městskou částí Praha 1 zahájil jednání. Prozatím se obě strany dohodly na úpravách některých tramvajových zastávek, které jsou dlouhodobě nevyhovující a neodpovídají předpisům. Novou podobu dostanou zastávky ve směru z Podskalí u Žofína a u Karlových lázní nebo na Klárově.

Zavřeno jen o víkendu?

K celkovému uzavření Smetanova nábřeží jsou ale někteří magistrátní politici skeptičtí. „Rozhodě vítám snahu snížit objem automobilové dopravy v centru. Ale k této uzavírce jsem poněkud skeptický. Za naši stranu říkám, že chceme vidět nejprve jasná čísla, abychom věděli, jak se tato změna projeví na dopravě v okolních ulicích, ale i na Malé Straně. Já osobně bych byl pro víkendové uzavírky celého nábřeží, v rámci kterých by se pořádaly různé kulturní akce,“ vysvětlil europoslanec a předseda pražských zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil.

Zpřístupnění »čapadel«

Praha  má v okolí připraveno hned několik dalších projektů. Jedním z nich je i zpřístupnění průchodů v nábřežních zdech takzvaných čapadel, které jsou z Divadelní ulice a z ulice Karolíny Světlé. „Čapadlo z Divadelní se otevře v nejbližších dnech. Čapadlo z ulice Karolíny Světlé je ale prozatím zasypáno. Jeho zpřístupnění bude spojeno s rekonstrukcí Anenského trojúhelníku,“ uzavřel starosta Hejma.

Fotogalerie
38 fotografií