Fajta a také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa odvolal loni v polovině dubna tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to pochybeními v hospodaření galerie a muzea, na oba muže podal také trestní oznámení. Policie oznámení na Soukupa odložila už loni v listopadu, dvě trestní oznámení podaná Staňkem na Fajta odložila letos na jaře.

Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici. Stát se v květnu prostřednictvím ministerstva kultury Fajtovi za odvolání omluvil.

Bývalý ředitel NGP v žalobě uvedl, že se neohrazuje proti svému odvolání či jeho důvodům. Bránil se pouze proti výpovědi z pracovního poměru, protože ji podle něj nedostal od oprávněné osoby. Obvodní soud pro Prahu 1, jehož verdikt odvolací soud potvrdil, však v prosinci rozhodl, že Morávek, který Fajtovu výpověď podepsal, měl stejná oprávnění, jako by jmenován byl. Výpověď proto byla podle něj platná. Na čtvrteční verdikt odvolacího soudu upozornil server Seznam Zprávy.

Fajt od svého odchodu z NGP působí převážně v zahraničí. Na místa obou odvolaných ředitelů Staněk před svým odchodem z ministerstva vypsal konkurzy, jeho nástupce Lubomír Zaorálek (ČSSD) je záhy zrušil. NGP má od loňského září druhého dočasného šéfa, Zaorálek zřídil Garanční radu NGP a v polovině letošního dubna vypsal nové výběrové řízení.

Fotogalerie
15 fotografií