Letadlo Mooney M20J-201MSE s rakouskou registrací OE-DSF přistálo bez povolení v úterý večer na Letišti Václava Havla. „Letoun bez povolení vstoupil do vzdušného prostoru letiště. Následně začal přistávat na hlavní dráhu 06 pražského letiště, která je uzavřena,“ řekl Blesk.cz mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma s tím, že se ho dispečeři snažili několikrát kontaktovat a následně pilotovi i dávali znamení světlometem, aby na dráhu, která byla v tu chvíli pro provoz uzavřena, nepřistával. Všechno však bylo marné.

Pilota v seniorském věku si pak převzala cizinecká policie, která ho vyslechla a propustila, a případem se začal zabývat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. „V tuto chvíli příslušné úřady situaci vyhodnocují, ale z dostupných informací lze předpokládat, že příčinou následujícího řetězce chyb byla ztráta orientace. Piloti jsou cvičeni na ztrátu orientace, ke ztrátě orientace v méně vybavených letadlech může dojít, byť by jí měl pilot maximálně předcházet,“ uvedl nyní Úřad pro civilní letectví.

Podle něj došlo v případě pilota k mnoha opomenutím a chybám. „Protože je ale systém letectví robustní, počítá s lidským činitelem a jeho změnou chování ve stresu. I řetězec několika chyb nezpůsobil leteckou nehodu, protože zafungovaly jiné záchranné mechanizmy,“ uvedl úřad ve zprávě. „V okamžiku, kdy se let stal z pohledu ostatních uživatelů nestandardní, tj. vstoupil bez povolení  do řízených prostorů pražského letiště, služba řízení letového provozu postupovala dle nastavených scénářů a odklonila ostatní provoz. Systém jako takový je na podobné situace připraven a zafungoval. Samozřejmě situace bude důkladně analyzována a pokud bude zapotřebí, budou přijata opatření k dalšímu zvýšení bezpečnosti,“ napsal dále úřad.

Fotogalerie
11 fotografií