Začátkem února byly nabídkové ceny pronájmů v metropoli v průměru na 350 korunách za metr čtvereční, nyní je to o 20 korun méně. „Praha je u pronájmů nemovitostí rozdělena na dva světy. Nejvíce jdou směrem dolů ceny pronájmů v samotném centru, tedy v Praze 1 a 2, zde se meziroční propad cen pronájmů pohybuje kolem deseti procent. V dalších částech města většinou nejsou cenové propady tak výrazné,“ uvedl ředitel provozovatele portálu Jan Štěp. V ostatních městech v Česku pronájmy nezlevňují tak rychle jako v Praze.

Nabídkové ceny prodávaných bytů v Praze se podle portálu snížily v květnu proti dubnu o 1,4 procenta zhruba na 98 400 korun za metr čtvereční. Stále jsou ale o 7,3 procenta vyšší než před rokem. „Byty, které byly původně pořízené jako investiční na krátkodobý pronájem, začnou prodávat ti majitelé, kterým výnosy z nyní dostupných dlouhodobých pronájmů nepokryjí náklady na hypotéky,“ podotkl Štěp. Zlevnit byty k prodeji podle něj budou muset i developeři, protože lidem klesnou příjmy a nevyváží to ani dostupnější hypotéky. „V Praze pak ubude zahraniční poptávka,“ doplnil.

Obdobná čísla o poklesu cen pronájmů za koronavirové krize nedávno zveřejnila společnost UlovDomov.cz. Podle jejích statistik dlouhodobé nájemné od poloviny března, kdy byla zavedena omezující opatření proti šíření epidemie, do poloviny dubna v Praze a Brně u nejžádanějších bytů 2+KK kleslo zhruba o pět procent.

Balkony i chaty

Pokles cen prodávaných bytů ve velkých městech a především v okolí Prahy naproti tomu neočekává síť realitních kanceláří Century 21. „O byty je stále stejný zájem, po koronavirové době se objevili spíše poptávající s hotovostí,“ uvedla makléřka Radka Krulová. Častým požadavkem se podle firmy v poslední době staly byty s balkonem, lodžií či předzahrádkou a také chaty vhodné k přestavbě na trvalé bydlení. Očekávané zrušení daně z nabytí nemovitosti na trh podle makléřů nemělo výraznější vliv. „Samozřejmě, lidé čekali s podpisem kupních smluv, ale od koupě je to neodradilo,“ doplnila Krulová.

Fotogalerie
93 fotografií