Manželka ekonoma Tomáše Sedláčka Markéta 16. dubna údajně zemřela na rakovinu. „Že nevratně odchází (metastáze po melanomu po celém těle), jsme se dozvěděli před 10 dny. Tomáš u ní v nemocnici trávil i noci...,“ popsal nepředstavitelné utrpení posledních dní na facebooku rodinný známý.

Pohřeb proběhl v pátek 24. dubna v pražských Malvazinkách na hřbitově u kostela svatého Filipa a Jakuba. Naposledy se s Markétou rozloučit přišel nejen její manžel Tomáš a jejich společný syn a nejbližší rodina, ale zhruba stovka dalších lidí. Mezi nimi byli například i přátelé z katedry na FF UK, kde oblíbená socioložka učila, obřadu se účastnil herec Jan Potměšil, známý sochař David Černý nebo miliardář Karel Janeček s kněžkou Liliou.

Poslední pohlazení

Otevřenou rakev v kostele, kam Markétu přicházeli vyprovodit smuteční hosté, lemovaly bílé růže. „Mojí mamince,“ stál srdceryvný vzkaz na jedné z kytic podepsaný jejím teprve jedenáctiletým synem... Několik minut před jednou hodinou odpoledne svoji životní partnerku a lásku naposledy Tomáš Sedláček pohladil po vlasech. Pak uzavřenou rakev společně s několika muži vynesli ven.

V jednu hodinu odpoledne začal obřad vedený knězem. Po jeho slovech promluvila i Markétina kolegyně. Sám Sedláček u rakve v této těžké chvíli ale nepromluvil. Svou milovanou ženu ale nenechal odejít bez rozloučení. Jeho dojemný vzkaz místo něj přečetl rodinný známý. Nazval ho „dočasné rozloučení s Markétou“ - protože, jak uvedl, věří, že se neloučí napořád a že se jednou znovu shledají.

Sedláček: Jako by mi někdo vzal půdu pod nohama

Zavzpomínal v něm na první rande, které měli v Divadle Viola, i na další nezapomenutelné okamžiky ze společného života. „Kvůli kruté nemoci odešla na místo, odkud se lidé nevracejí. Jezdili jsme spolu na kole, cestovali. Společně jsme učili na vejšce, pracovali u Václava Havla,“ narazil na období, kdy ekonom Sedláček působil jako poradce bývalého prezidenta. „Naučila mě číst, milovat filozofii, lyžovat i tančit. Udělala ze mě společenského člověka. Je to, jako by mi někdo vzal půdu pod nohama,“ uvedl. Po obřadu, který trval přibližně hodinu, rakev uložili do rodinné hrobky. Každý z hostů hodil zesnulé Markétě do hrobu květiny, symbolicky rakev zasypal hlínou a zdrcenému Tomášovi vyjádřil upřímnou soustrast. 

Po pohřbu na pivo

Po strastiplném a velmi emotivním zážitku, kdy musel na poslední cestu vyprovodit svou milovanou Markétu, Tomáš Sedláček nastoupil na svou jednokolku a vyrazil k restauraci. Tam si spolu s několika smutečními hosty dal venku pivo. Tradiční smuteční hostina se z důvodu nařízení vlády kvůli koronavirové pandemii konat nemohla. Přesto, že se zřejmě snažil, aby zármutek alespoň trochu zmírnil, v obličeji i přes tmavé brýle byla bolest, kterou prožívá, vidět. 

„Hloubku měla jako málokdo“

"Moudrá kamarádka i kolegyně" Markéta Sedláčková vystudovala sociologii na FF UK a politologii na Sciences Po v Paříži. Kromě FF UK působila také v Sociologickém ústavu Akademie věd, specializovala se na důvěru, sociální kapitál a demokracii, v poslední době zkoumala také depresi jako sociální fenomén. Její přátelé ji popsali jako společenskou, vtipnou, hluboce věřící a obětavou ženu. „Během 14 dní byla pryč. Milovala svou rodinu, přátele, studenty, tanec, lyže, cestování, samotu... Na povrchu perlila a měla hloubku jako málokdo... Byla skeptická i hluboce věřící... Znala mě jako nikdo jiný a vždy tu byla, když jsem potřebovala. Takovou si ji budu pamatovat,“ vyznala se na sociální síti jeji blízká kamarádka Olga, která se s Markétou znala 24 let.

„Všichni přicházíme o moudrou kamarádku a kolegyni, která nás obohacovala tím, co se v průběhu života dokázala učit o sobě samotné i o svém okolí. A která na základě vlastních zkušeností a poznání chápala, že pomáhat je smyslem života,“ vyjádřil se na webu Katedry sociologie FF UK její šéf a Markétin kolega, sociolog Jiří Vinopal.

Fotogalerie
35 fotografií