Vstup do zahrady se nachází kousek od Malostranského náměstí, konkrétně v Karmelitské ulici. Průchodem přes nádvoří zdobené plastikou Atlanty nesoucího globus a dvěma alegoriemi Hojnosti a Bohatství od Matyáše Bernarda Brauna se návštěvníkovi otevře pohled na velmi zdobnou, terasovitou zahradu.

Její vznik se pojí se stavebním boomem, který probíhal kolem roku 1720. „Autorem návrhu je František Maxmilián Kaňka, který pro nejvyššího purkrabího Pražského hradu Jana Josefa z Vrtby nejprve přestavěl palác a následně zřídil zahradu,“ vysvětlila Blesku Milada Hrabalová zástupkyně správce zahrady.

Umělecké skvosty i přírodní krásy

Návštěvník ve Vrtbovské zahradě nenajde jen sochy od Brauna, štuky od Soldatiho, nebo výmalbu sala terreny od Reinera. Potěší se tu i oko milovníka přírody. „V naší voliéře máme poměrně vzácné druhy různých opeřenců. Třeba křepela kalifornského, papouška kouřového nebo papouška nádherného. Rozkvétají i květiny a stromy, takže je na zahradu krásný pohled. Návštěvnící se mají určitě na co těšit,“ řekla Hrabalová.

Hygienická opatření

Vzhledem k současné situaci i ve Vrtbovské zahradě se bude dbát na dodržování hygienických nařízení. „Návštěvníci sem budou vpuštěni pouze s rouškou. Dále je prosíme, aby do pokladny přistupovali jednotlivě a v zahradě dodržovali patřičné rozestupy. Máme připravenou i desinfekci, ale jsme venkovní prostor, a tak snad vše proběhne bez problémů,“ dodala.

Vrtbovská zahrada v Praze
Autor: Blesk - Michal Protivanský

Na konci dubna je v plánu i slavnostní nasvícení zahrady, které se koná vždy jen dvakrát za rok – na jaře a na podzim. „Ještě uvidíme, jak to všechno bude. Při slavnostním nasvícení bývá zahrada narvaná k prasknutí. V tom případě by se daly jen těžko dodržovat předepsaná pravidla. Buď nasvícení posuneme, nebo proběhne dvakrát na podzim. Určitě dáme návštěvníkům včas vědět,“ slíbila Hrabalová.

Kdy: Od 18. dubna, od 10:00 do 18:00
Kde: Karmelitská 25, 118 00 Malá Strana
Za kolik: Rodinné vstupné vyjde na 230 korun, základní dospělá vstupenka na 100 korun a senioři mají zlevněné vstupné za 80 korun. Slevu mají i děti do 15 let, pro ně stojí vstupenka 70 korun.

Fotogalerie
35 fotografií