Radnice zatím nejčastěji přistupují k odkladu platby nájemného. Například Praha 1 umožní odklad až do výše kauce a nájemné bude zatím hrazeno z ní. Možnost odložit platby na tři měsíce podnikatelům poskytla Praha 3. Splátky odloží také Praha 2 a 6, kdy v obou případech o opatřeních ještě oficiálně rozhodnou v pondělí 30. března radní.

Pokud se živnostník dostane do velmi vážné situace, bude s ním Praha 7 jednat o odkladu platby nájmu nejen za období od března do června, ale až do konce letošního roku.

Radnice také nebudou vymáhat sankce za prodlení platby. Týkat se to bude plateb, které měly být uhrazeny v době vyhlášení nouzového stavu. Například Praha 3 nebude účtovat úrok z prodlení od 12. března do ukončení nouzového stavu. Praha 11 nebude podnikatelům účtovat úroky a opožděnou platbu nebude považovat za důvod k výpovědi z nájmu.

Nájemci komerčních prostor v Praze 12 budou platit o polovinu nižší nájemné. Radnice také nebude penalizovat nájemce, kteří nájemné neuhradí včas. Opatření týká prostor, které vlastní Praha 12 a platí od dubna, neboť březnové nájmy jsou již uhrazeny v běžné výši.

Praha 14 nebude nájemcům účtovat úroky za období od 1. března. Zároveň bude přijímat žádosti na odpuštění nájemného, které jednotlivě posoudí a rozhodne o nich.

Vedení některých radnic se rozhodla, že zastaví valorizaci nájmů. To je případ třeba první a druhé městské části. Praha 3 nabídne podnikatelům, kteří se kvůli koronaviru dostanou do tíživé finanční situace, možnost platit dlužné nájemné podle splátkového kalendáře.

Další podpora podnikatelů má následovat po skončení vládních opatření. O nich radnice teprve rozhodnou. „Po skončení vládních opatření celou situaci vyhodnotíme a navrhneme další kroky na podporu podnikatelů, které současná omezení poškodila,“ uvedl například radní Prahy 8 Tomáš Slabihoudek (TOP 09).

Fotogalerie
71 fotografií