Konkrétní podobu spolupráce bude magistrát se strážníky ještě řešit. Spuštěna by měla být podle Marvanové okamžitě. „Hodně lidí problémy nehlásí. Takže chceme obyvatele vyzvat, aby volali městskou policii, která buď zasáhne na místě, nebo se tam provede kontrola,“ řekla Marvanová. V hrubých obrysech by spolupráce měla vypadat tak, že strážníci budou městu poskytovat informace o incidentech řešených v souvislosti s pronajímáním bytů. Město pak vyšle na místo magistrátní kontrolory.

Policie se často do domů nedostane

Problémem je podle Marvanové mimo jiné to, že se strážníci často nedostanou do domů, odkud je hlášen problém. „Přijedou na místo, a pokud je do domu nepustí konkrétní obyvatel, tak se tam nedostanou,“ řekla. S Marvanovou souhlasí i radní z Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09). Ten iniciuje dotace na instalaci rádio vodoměrů a automatické otevírání dveří. „Díky první dotaci bude možné rozúčtovat skutečnou spotřebu vody jednotlivým vlastníkům bytových jednotek, druhá dotace pak mj. umožní vpustit do domu policii v případě výtržnosti a rušení nočního klidu,“ řekl Blesku Votoček.

Pomůžou novely zákonů

Novela, kterou v současné době Marvanová připravuje, se týká občanského zákoníku a jeho ustanovení o bytovém společenství. „K využití bytu pro účely krátkodobého pronájmu by měl být zapotřebí souhlas společenství vlastníků jednotek. Jinak dochází k omezování bydlení ostatních vlastníků,“ komentuje návrh Kordová Marvanová. Podle ní by měli mít ostatní vlastníci bytů možnost posoudit, zda chce v domě byt pronajímat solidní majitel, který dokáže zajistit dodržování pravidel, případně se bude finančně podílet na zvýšených nákladech na provoz domu, či jde o potenciální problém.

U druhého zmiňovaného zákona by Praha zase ráda prosadila, aby jednotlivá města mohla napřímo regulovat sdílené pronájmy například tak, že by omezila počet dní v roce, kdy lze byt pronajímat, nebo maximální počet osob.

Magistrát eviduje přes Airbnb 13.116 nabídek ubytování. Z toho majitelé v 84 procentech případů nabízejí celé byty. Nejvíce nabídek ke krátkodobému pronájmu je na Novém Městě, a to 2990. Velký počet sdílených bytů je ale i v Karlíně, na Vinohradech nebo na Smíchově.

Fotogalerie
4 fotografie