Video z přejezdu ukázalo na problém nejen s nerespektováním signalizace na přejezdech, ale i s dohledem nad různými komerčními zařízeními pro děti. „Zřejmě nešlo o státem nebo obcí zřizovanou školku,“ řekl Blesku starosta Řeporyjí Pavel Novotný (38, ODS).

„Zřejmě nešlo o žádnou školku či školu spadající do naší kompetence,“ dodal k tomu mluvčí České školní inspekce Ondřej Andrys. Zda děti převáděly přes přechod učitelky s pedagogickým vzděláním, nebo jen nějaké vychovatelky či »hlídačky«, tak není jasné. A stejný otazník visí nad tím, kdo vlastně na tyto subjekty dohlíží.

Obecná pravidla

„Do naší kompetence spadají školy a školky zapsané do školského rejstříku. Dětské skupiny zase do kompetence ministerstva práce a sociálních věcí. O dalších komerčních subjektech to ale nelze jednoznačně říci,“ popsal Andrys. Zatímco školky, ať už státní či soukromé, mají přísná pravidla, pro další komerční subjekty často platí jen obecné právní předpisy.

„Pokud dají rodiče dítě do školky, jsou tam kvalifikovaní pedagogové, je tam jasně stanovený dohled. Pokud je dají do jakékoliv jiné formace, nese to s sebou řadu různých rizik,“ dodal Andrys. Podle analýzy ministerstva práce a sociálních věcí, o které informovaly Hospodářské noviny, chybí ve školkách a dětských skupinách místo pro téměř 13 500 dětí. I proto rodiče, pokud chtějí chodit do práce, své děti dávají do různých dalších zařízení.

Advokát: Učitelky by posuzovali přísněji

Pokud by se se svými svěřenci takto na přejezdu chovaly opravdové učitelky, byl by jejich prohřešek větší, než kdyby totéž udělaly ženy bez pedagogického vzdělání. „Pokud jste profesionál a něco zanedbáte, tak se to posuzuje jinak, než když něco učiníte jen z nedbalosti na procházce. Platí to například i u profesionálních řidičů,“ vysvětlil pro Blesk renomovaný pražský advokát Jan Černý.

Ředitelka školky: Vysoce neprofesionální!

Video šokovalo i ředitelku řeporyjské školky Dianu Schreierovou. „V první chvíli jsem tomu vůbec nerozuměla, úplně jsem se vyděsila,“ řekla Blesku. Podle ní by se takhle nezachovala žádná učitelka ze školky, které mají na pohyb venku jasně daná pravidla.

„Jedna učitelka může jít s 20 dětmi, ale záleží na ředitelce, která v případě potřeby, například při cestě MHD, zabezpečí posílení doprovodu. Ideální je, pokud jdou učitelky dvě až tři, jedna vpředu a druhá vzadu a neustále si děti schraňují do útvaru, aby se jim nerozutekly,“ popsala Schreierová. Přesně to se totiž s dětmi při přebíhání stalo, některé běžely rychleji, jiné zaostávaly, což jejich pobyt v kolejišti ještě prodloužilo. „Nebylo to správné, bylo vidět, že je to vysoce neprofesionální,“ uzavřela Schreierová.

Zázračný účinek

Starosta Novotný video zveřejnil ve svém pořadu na Mall.tv Extrémní starosta. Podle něj zafungovalo preventivně. „Od pondělí do středy jsme tu měli 30 případů, kdy někdo přebíhal přes zavřený přejezd. Ve čtvrtek se video zveřejnilo a v pátek už nepřebíhal nikdo. Lidé čekali nejen na zdvižení závor, ale i na konec zvukové signalizace,“ popsal Blesku.

Víte, že…

Na přejezd nesmíte vstupovat ani vjíždět i v okamžiku, kdy se rozezní zvon a rozsvítí červené světlo. Závory ještě nemusí být stažené.

Fotogalerie
25 fotografií