Podolská porodnice je v současné době jedna z nejvyhledávanějších v Praze i Středočeském kraji. „Jen v loňském roce u nás přišlo na svět skoro 5 000 dětí, což je obrovské číslo. Proto pro nás bylo nesmírně důležité, abychom v rámci rekonstrukce nemuseli omezit péči,“ vysvětluje ředitel ÚPMD Jaroslav Feyereisl.

Pochvala od ministryně

Celková částka za rekonstrukci dosáhla 62 milionů Kč, z toho dotace činily 36,8 mil Kč a z vlastních zdrojů ÚPMD vynaložilo 25,2 milinonů Kč. Rekonstrukce byla z části financována z vlastních zdrojů porodnice, z části dotací ze státního rozpočtu. „Musím říct, že jsem byla velmi pozitivně překvapena, když jsem zjistila, jak dobře zde vedení hospodaří s penězi,“ vysekla vedení poklonu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Budova z roku 1914

Rekonstrukcí se samozřejmě zlepší podmínky pro pacientky a jejich děti, lépe se ale bude pracovat i lékařům. Zvláště pokud se týká přístrojového vybavení, které bylo místy staré i několik desítek let. Další velké pozitivum je, že nové technické zařízení nebude poruchové jako před rekonstrukcí. „Je třeba si uvědomit, že budova ÚPMD je kulturní památkou a bylo postaveno v roce 1914. A opravdu to není ani v nejmenším nadsázka, když řeknu, že některé prostory od té doby nebyly nikdy rekonstruovány," připomněl důležitost této inovace ředitel Feyereisl.

Na co se tedy mohou budoucí maminky těšit? Už žádné retro, ale především pohodlné pokoje, vkusně vymalované a s luxusními koupelnami. Nové a krásné přebalovací pulty pro miminka jsou samozřejmostí. „Jediný rozdíl mezi nadstandardem a běžným pokojem je dnes už jen v počtu rodiček na pokoji," uvedl ředitel při prohlídkách pokojů. „Je pro nás priorita, aby se tu ženy cítily dobře, takže myslíme nejen na jejich pohodlí, ale na pohodlí celé rodiny. Dnes už není problém, aby byli v porodnici oba rodiče," dodává. „A pokud si maminky budou chtít připlatit, VIP pokoj vypadá skoro jak v pětihvězdičkovém hotelu, výhled nevyjímaje," uzavírá ředitel. 

Poklona sestrám

Za to, že rekonstrukce mohla probíhat za plného provozu, patří podle ředitele obrovský dík především sestrám. „Bylo neskutečné, jak celou situaci zvládaly. Byl to opravdu logistický oříšek, popisuje nesnadnou situaci Jaroslav Feyereisl. „Nezbývá mi nic jiného, než s panem ředitelem souhlasit. Vždyť jedno oddělení jsme přesouvali pětkrát. Jsme také velice rádi, že za dobu rekonstrukce jsme od pacientek nezaznamenali žádné negativní hodnocení,“ doplňuje ředitele hlavní sestra Martina Vacková.

Ústav pro péči o matku a dítě se kontinuálně opravuje od roku 2000. Začínalo se tehdy střechou, protože bylo především důležité zajistit, aby do budovy nezatékalo. V průběhu 20 let se podařil zrekonstruovat celý areál. Oddělení šestinedělí bylo poslední.

Fotogalerie
18 fotografií