Jednou z nejvýznamnějších změn bude zklidnění Plzeňské a Vrchlického. Na nich přibudou stromořadí, budou odstraněny bariéry v křižovatkách nebo předlážděny a rozšířeny chodníky. Vrchlického, po které přijíždějí řidiči směrem do centra, by mohla být v budoucnu obousměrná.

Na několika místech bude odhalen Motolský potok. „Mnozí z nás netuší, že tím územím prochází, a my bychom jej chtěli odkrýt, což pomůže i při hospodaření s vodou,“ řekl architekt Boris Redčenkov z ateliéru A69, který studii připravoval. Proměna čeká také na Košířské náměstí, které dnes funguje jako velké parkoviště. Motolský potok je pod ním veden v trubce. Bude tady odkryt a vznikne tak podle architekta plnohodnotné náměstí.

Uskutečnění plánu je ale v mnoha ohledech, zejména v dopravě, spojeno s dokončením Radlické radiály. Po jejím zprovoznění se na ni přesune část řidičů. Ulice v Motolském údolí tak bude možné na některých místech zklidnit. To se týká rovněž přilehlých ulic, kde budou mimo jiné také rozšířeny chodníky a vzniknou nová veřejná prostranství.

Které změny budou první?

Některé změny bude ale možné udělat již před zprovozněním Radlické radiály. Praha 5 má ale podle Redčenkova deset projektů, které mohou vzniknout samostatně. Jde například o přestavbu bývalé vozovny v Košířích, lávku z Pavího vrchu na Mrázovku nebo odkrytí Motolského potoka před osadou Buďánka. „Snažíme se o to, aby se stromy daly v Plzeňské vysázet už nyní, stejně jako předláždit chodníky,“ řekl architekt.

Projednána bude muset být v budoucnu ještě podoba a fungování MHD, pro kterou bude vypracována samostatná studie. Týká se to zejména organizace dopravy a rozmístění tramvajových zastávek.

Radní dnes schválili studii změny v údolí, která začala vznikat v roce 2016. Studie stanovuje urbanisticko-architektonické řešení území od Anděla až k Bucharově ulici. Vytipovává problematické stavební záměry a začleňuje je do urbanizovaných struktur lokality. Podle radního Petra Hlaváčka (TOP 09) je třeba si vzít poučení ze stavby tunelu Blanka, kdy po jeho zprovoznění Praha neměla připravena opatření na povrchu.

Fotogalerie
12 fotografií