Být operátorem na tísňové lince vyžaduje velkou dávku psychické odolnosti – člověk totiž nikdy neví, kdo se na druhé straně drátu ozve. Takový operátor si musí poradit v každé situaci, v těch vážných, kdy musí volajícího uklidnit a momentální situaci zvládnout, ale i v těch, které znějí na první pohled neuvěřitelně. „My jsme strážníci, úřední osoby, které v uniformě reprezentují město, pomáhají, dostávají se do nebezpečných situací a nikdy by neměli ztratit tvář. Ale přeci jen jsme  pořád "jenom lidi",“ uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Jaké neuvěřitelné situace museli strážníci řešit a co se z nich nakonec vyklubalo?

Volání na tísňovou linku 156:

„Dobrý den, tady v areálu krčské nemocnice pobíhá slon.“ Slon tam skutečně pobíhal, utekl z poblíž stojícího cirkusu.

„Dobrý den, jsem krajně nespokojená s tím, jak v kadeřnictví ostříhali mého syna, mohl by sem někdo přijet?“ Chlapec byl skutečně prapodivně ostříhán, ale objednávka zněla jasně, maminka měla smůlu.

„Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, zda se dá splachování po 22. hodině považovat za rušení nočního klidu.“

„Sousedův pes vydává každý večer opravdu podivné zvuky. Určitě ho tam týrají. Zakročte, prosím.“ Nakonec vyšlo najevo, že sousedé oznamovatele byli jen trochu hlučnější při postelových radovánkách.

Dotazy administrátorovi našich facebookových stránek:

„Kámoška má problém, někdo se jí naboural do paušálu a chce po ní 7000 Kč. Co s tím?“

„Dobrý den. Prosím o odtažení klubka kabelu. Parkuje bez povolení.“

Video
Video se připravuje ...

Po čtyřproudové Opatovské ulici pobíhal pomatený muž. Městská policie Praha

„Proč nikde není vidět, co se stalo s kočkou odvezenou do útulku v Měcholupech? Vy jste ji odvezli na smrt. Proč? Tohle už fakt není možné. Vždyť máte chránit nás bezbranné a naše zvířata. To děláte i s lidmi, když se vám nelíbí? To máte nějaký azyl pro ztracené lidi a tam si doktor vybere, koho nechá žít a koho vymaže?“

„Kamarád si ke mně dal věci. Pořád si je nechce vyzvednout a vyhrožuje mi, když mu napíšu, že je vyhodím. Co mám dělat?“

Situace přímo z terénu:

I strážníci v terénu se leckdy při řešení bizarních situací pořádně zapotí. Třeba jako hlídka, která v centru při dešti narazila na týpka s vytaženým nádobíčkem, který zrovna močil do kanálu. „Zastavili jsme, přistoupili a informovali ho, že i když močí do kanálu, stále porušuje vyhlášku o veřejném pořádku,“ popsal strážník. Chlapíka to zaskočilo, hned toho nechal a vytáhl občanku. Ale ouha - doklad vmžiku zahučel přímo do kanálu! „Mladík vytřeštil oči a snažil se víko kanálu nadzvednout. Trvalo pěkných pár vteřin, než si uvědomil, že víko je moc těžké a listí na kanálu společně s kanálem není mokré jen od deště,“ popsali strážníci veselou příhodu. Místo flastru tak mladík vyfasoval kapesníčky a číslo na městské služby.  

Do nelehké situace se vlivem osudu dostala i jiná hlídka, která na Smetanově nábřeží překvapila dva drogové dealery. Když se jich strážníci začali vyptávat, jeden z nich se rozběhl k zábradlí nad Vltavou a hodil do vody několik malých pytlíčků. Ty se chytily do víru a kroužily po vodní hladině, jeden ze strážníků proto přeběhl na druhou stranu řeky a poprosil loďmistra, aby ho pro důkazy dopravil. Strážníka bleskově naložil a vyrazili, v půli řeky se jim ale zasekl motor! „Z běžné kontroly dvou podezřelých týpků jsme rázem měli situaci, kdy byl kolega unášen na neovladatelné lodi Vltavou, drogy kroužily na hladině a já stál na břehu s dvojicí rozesmátých dealerů,“ uvedl strážník.

Fotogalerie
3 fotografie