O jednotném systému placeného parkování v Praze se mluví mnoho let. Prosazovali ho především zástupci ODS. Současný systém zón placeného stání v Praze začal fungovat v roce 1996 nejprve v části Praha 1. V Praze 5 a 6, které sousedí s Řepy, byl zaveden v roce 2006 a letos v listopadu městské části zóny rozšířily na další oblasti.

V loňské anketě z téměř 1800 odpovědí bylo 70 procent obyvatel Řep proti zavedení placených parkovacích zón, uvedla městská část na svém facebooku. „Chceme znát aktuální názor občanů, zda má smysl usilovat o zavedení modrých parkovacích zón ve vybraných lokalitách v Praze 17. O rozšíření parkovacích zón nicméně rozhoduje magistrát hlavního města a celý proces trvá přibližně dva roky,“ řekl Holub. Řepy leží na západě Prahy, jejich rozloha je zhruba 325 hektarů. Žije tu přes 24 000 lidí.

Modré zóny jsou určeny rezidentům. Bez omezení na nich mohou parkovat pouze obyvatelé městské části s platným parkovacím oprávněním. Ostatní motoristé mohou v modrých zónách parkovat po dobu až tří hodin, a to po zaplacení prostřednictvím takzvaných virtuálních parkovacích hodin na webu Parkujvklidu.cz.

Parkovací zóny nyní v širším centru fungují v Praze 1 až 8. Praha 9 je zavádí v Libni a Vysočanech od 6. ledna. Do systému se chce zapojit také Praha 10. Samy parkovací zóny provozují radnice 13, 16 a 22.

Fotogalerie
8 fotografií