Na Hradčanech tradičně stává fronta na Loretánském náměstí, kde v kostele Panny Marie Královny andělů vystavují impozantní betlém s figurami v životní velikosti. Odhaduje se, že nejstarší postavy betlému mohly vzniknout už ve druhé čtvrtině 18. století zásluhou příslušníka kapucínského řádu, který betlém vytvářel deset let. Dnes má betlém 48 postav, přístupný je denně až do Tří králů. Procházkou lze pak dojít do baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, kde bude betlém jen do Nového roku.

Betlémy obrovské i s vánočními stromky

Betlémy ale jsou k nalezení i v mnoha dalších pražských částech. Středeční dopolední slunečné dopoledne přilákalo do centra a na Pražský hrad množství lidí, kteří třeba na betlém ve svatovítské katedrále stáli ve frontě. Po mši zasvěcené Kristovu narození tamnímu betlému požehnal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Především turisté se ve středu cestou z Hradu Nerudovou ulicí zastavovali v kostele Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána, který je dnes sídlem řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Také v něm se mohli pomodlit a ukleknout před malým Ježíškem v jesličkách. Už z dálky vítá kolemjdoucí betlémská scéna vyvedená v obrovských a barevně malovaných figurách před kostelem Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského v Karmelitské ulici.

Stejně jako celý rok i dnes tam směřují kroky zejména španělsky mluvících turistů, kteří českou metropoli často navštěvují kvůli této stavbě, v níž je uchováváno Pražské jezulátko, soška vyrobená v 16. století ve Španělsku. Betlém v kostele je pak obklopen vánočními stromky ověšenými papírovými hvězdami s přáními a vzkazy dětí z celého světa. Děti jako každý rok obdivují a za úplatu mohou granulemi krmit ve venkovním výběhu oslíka, poníka, kozu či ovci.

Po celé Praze

Betlémy jsou ve známých kostelích na Starém a Novém Městě, na Vyšehradě, Vinohradech, ale i v kapli sv. Bartoloměje v Hodkovičkách, v kostele Panny Marie královny Míru na Lhotce, na Chodově, v Řepích, Stodůlkách nebo v kostele sv. Matěje v Dejvicích, kde betlém čítá na 250 figurek.

Fotogalerie
21 fotografií