Kromě svatovítského chrámu mohou věřící o štědrodenní  půlnoci zamířit také do kostela svatého Ignáce na Karlově náměstí nebo na mši s koledami do kostela Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského na Malé Straně. Lidé, kteří nechtějí čekat až do půlnoci, mohou už ve 22:00 navštívit mši v kostele svatého Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí nebo v klášterním kostele svaté Voršily na Národní třídě. Seznam bohoslužeb je dostupný na webu Arcibiskupství pražského.

Jako půlnoční mše se v římskokatolické církvi označuje slavnostní mše v předvečer Božího hodu vánočního, tedy narození Ježíše Krista. Vigilie před velkými svátky jsou v křesťanské liturgii doloženy od 5. století, slavily se ve východní i západní církvi a byly často spojeny s postem.

Kromě tradičních půlnočních bohoslužeb se budou dnes odpoledne konat také mše pro rodiny s dětmi. Takovou bohoslužbu budou dnes v 16:00 sloužit v kostele svatého Josefa na náměstí Republiky nebo v 16:30 v kostele svatého Petra v Petrské čtvrti.

Církevní hodnostáři nic neopomněli

Katolická církev v hlavním městě počítá i se zahraničními věřícími. Mše v italském jazyce začne dnes od 22:00 v malostranském kostele Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského. V angličtině budou sloužit mši v 18:00 a o půlnoci v kostele svatého Tomáše na Malé Straně.

Fotogalerie
5 fotografií