Na první pohled fušeřina jako od Pata a Mata vznikla okolo přípojkové skříně zboku kostela poblíž zastávky Náměstí Míru. Vzezření kostela v posledních dnech vyděsilo nejednoho obyvatele Vinohrad. „A ke kostelu nám přistavěli kapličku,“ sdílela posměšně před pár dny na sociálních sítích Lenka M. zvěrstvo, které bylo napácháno na novogotické památce z konce 19. století.

Za osázením rozvodné skříně stojí Společnost Engie, která zde připojuje nově položené kabely v rámci rekonstrukce elektrické sítě PRE. „Zároveň dochází k výměně přípojkových skříní. Přípojné místo tohoto objektu je provizorně zabezpečeno, aby nedošlo k ohrožení zdraví občanů," hájila využití pálených cihel Monika Pavlíková, výkonná asistentka managementu společnosti Engie.

Náprava by prý měla proběhnout po kompletním přepojení sítě v této oblasti. „Jedná se o přechodné zabezpečení nedokončeného díla, jež bude nepochybně zakončeno a předáno v souladu se zadávací dokumentací, a tedy i s požadavky všech zainteresovaných stran," dodala Pavlíková. Kdy oranžové cihly zmizí, však neprozradila.

Video
Video se připravuje ...

Kostel sv. Ludmily osázen obyčejnými cihlami. Vinohradští volají o pomoc historické památky. Eva Fornálová

Nikdo nic neschválil

O dočasném »zabezpečení« přitom úřady ani nevěděly. „Stavební úřad Prahy 2 nic takového nepovoloval a danou informaci přijal jako podnět, kterým se bude zabývat. Praha 2 zároveň podala podnět Odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy," sdělila ve čtvrtek 12. prosince pro Blesk.cz mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Zdá se, že o cihlovém zneuctění monumentu náměstí Míru nevěděl ani magistrát. „Celou záležitost prověřujeme," řekl stručně ve čtvrtek 12. prosince pro Blesk.cz Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče. Přitom by měl veškeré úpravy a zásahy do objektu, jenž je kulturní památkou nebo leží v památkově chráněném území, schvalovat Odbor památkové péče magistrátu.

Jediným aktérem v této záležitosti je tak firma Engie. „Národní památkový ústav (NPÚ) neobdržel požadovanou dokumentaci a z provedených stavebních úprav sloupku přípojkové skříně je zřejmé, že se žadatel podmínkou Odboru památkové péče (OPP MHMP) neřídil,“ informovala Andrea Holasová, mluvčí NPÚ. Dle podmínky měl být sloupek přípojkové skříně přizděný k fasádě kostela sv. Ludmily snížen pod soklovou profilovanou římsu. Zároveň mělo dojít k úpravě zákrytové desky tak, že nebude přesahovat líc sloupku o více než 20 mm.

Co na to faráři?

Jak se k celému zneuctění staví Římskokatolická farnost kostela sv. Ludmily Praha-Vinohrady? Faráři taktně mlčí. „Máme radost, že už je to celé vyřešené,“ sdělil farář Jakub Karel Berka, aniž by zpackané provedení hodnotil.

Fotogalerie
11 fotografií