S nápadem darovat Praze strom, který bude ozdobou Staroměstského náměstí v čase vánočním, přišly děti Soni Jarolímkové Římkové. Ona sama nad jeho pokácením přitom ale dlouho přemýšlela.  „Vyrostl na zahradě a kolem je zástavba domů a nechtěla jsem, aby někoho nebo něco ohrozil,” uvedla důvod, proč se nakonec k jeho pokácení rozhoupala.  

Za darování vánočního stromu české metropoli získala jako všichni ostatní dárci před ní symbolických 10 tisíc korun. Nejen strom, ale i peníze se Soňa Jarolímková Římková rozhodla darovat. Věnuje je své bývalé kolegyni, paní Lence Berkové. Ta je se svou dcerou Lucinkou opakovaně a dlouhodobě hospitalizovaná na hematoonkologickém oddělení dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol. „V současné době je Lucinka na transplantační jednotce a alespoň takto bychom chtěli rodinu paní Berkové podpořit. Držíme palce,“ upřesňuje dárkyně. Lucince přispěje i společnost Taiko, která jako již tradičně i letos vánoční trhy v Praze pořádá, a částku paní Jarolímkové Římkové zdvojnásobí.

Kdy strom rozsvítí?

Na okraj hlavního města, kde bude do pondělní půlnoci, se vydá kolem 16. hodiny odpoledne. Smrk potáhne ze Semil klasický americký tahač Kenworth, kterého čeká složitá cesta. Celková délka soupravy je devětadvacet metrů, výška 4,8 metru a šířka 5,5 metru. „Čeká nás dost kopcovitá krajina až do Turnova, souprava musí zvládnout strmé stoupání i klesání včetně ostrých serpentin,“ popisuje cestu Martin Švestka, vedoucí přepravy stromu, zástupce přepravní společnosti Pavel Švestka, s. r. o. Strom dorazí do areálu firmy Švestka u Prahy zhruba v 19 hodin. Strom pak Staroměstském náměstí organizátoři postaví v noci z pondělí 25. na úterý 26. listopadu a poprvé rozsvítí 30. listopadu v 16:30.

Fotogalerie
6 fotografií