29 mateřských školek a 13 základních škol. Taková je nynější bilance školských zařízení v Praze 10. Zatímco ve školkách se počítá s kapacitou 2 957 dětí, na základních školách městská část odhaduje, že má místa ve školních lavicích pro 7 810 žáků. Doposud to i přes rostoucí počet dětí relativně stačilo.

„Po přičtení dvouletých dětí se bude v roce 2021 ucházet o umístění v MŠ až 4 100 dětí,“ upozorňuje v radničním zpravodaji opoziční zastupitel Prahy 10 Ondřej Počarovský (TOP 09). Ten varuje nad tím, že podobný nárůst lze očekávat i v základních školách. „Počet žáků v základních školách v příštích letech výrazně poroste, takže stávající kapacity nebudou po roce 2020 stačit.“ Tuto statistiku potvrzuje i mluvčí vršovické radnice Jan Hamrník: „Už letos nebylo do mateřských škol přijato z kapacitních důvodů přibližně 370 zájemců.“

Krizový je sever a jihovýchod metropole

Radní hl. m. pro oblast školství Vít Šimral (Piráti) uvedl, že Praha problémy s kapacitami plošně řeší. Nejvíce jsou podle způsobené přílivem nových obyvatel, kteří se do Prahy stěhují. „V současné době se problémy nejvíce týkají Letňan, kam se stěhuje mladé obyvatelstvo, dále Březiněves, Uhříněves, Kolovraty, Dolní Počernice a Šeberov,“ vyjmenoval radní.

Stíny minulosti

Situaci v Praze 10 magistrát s radnicí řeší. „Některé základní školy, které mají dostatečnou kapacitu, nejsou využívané z toho důvodu, že v minulosti nebyly investice dostatečné,“ sdělil Šimral s tím, že řada budov je podinvestovaných. Magistrát hodlá v příštím roce školskou infrastrukturu v Praze 10 podpořit částkou okolo 200 milionů korun. Celkem prý magistrát letos do celopražské školské infrastruktury investoval zhruba miliardu, a podobnou částku lze očekávat i v dalších letech.

„Vedení radnice si je velmi dobře vědomo závažnosti tématu. Aktuálně se dokončují práce na nové budově mateřské školky Nad Vodovodem. V příštím roce pak bude zahájena výstavba nové budovy školky v ulici Bajkalská,“ vyjmenoval. Dále též podotkl, že by pro školní výuku radnice ráda využila objekt ve Vršovicích, který má dnes pronajatý Vysoká škola finanční a správní (VŠFS).

„Kdyby měla Praha 10 tuto budovu dnes k dispozici, problém s kapacitami základních škol ve Vršovicích by byl z velké části vyřešen,“ dodává. S ohledem na smlouvu, kterou bývalé vedení radnice s VŠFS uzavřelo do roku 2031, však toto řešení není v tuto chvíli možné. Ondřej Počarovský nicméně ukazuje na jinou konkrétní budovu. Je jí léta prázdná a nevyužívaná ZŠ V Olšinách, kam by se mohlo vejít až 470 žáků, a u níž bývalé vedení radnice odhadovalo její zprovoznění pro školní rok 2021/22.

Rekonstrukce se posouvá

Jenomže podle současného vedení radnice zůstane do té doby budova patrně „ležet ladem.“ Důvodem je podle mluvčího Prahy 10 ohled na její památkovou hodnotu. „Přehodnotili jsme naddimenzovanou kapacitu školy. Dle našeho názoru není vhodné dělat plánovanou půdní vestavbu a dvorní přístavbu,” pravil Hamrník.

Školu v ulici V Olšinách Praha 10 plánovala v roce 2020 otevřít. S rekonstrukcí se však patrně začne až v roce 2021.
Autor: Martina Neckářová

„V současné době se připravuje dodatek ke smlouvě pro projektanta, po jehož uzavření proběhne stavebně technický a mykologický průzkum a zpracování projektové dokumentace,“ uvádí mluvčí s tím, že snad v dubnu 2020 by mohlo být vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele, a s rekonstrukcí by se mohlo začít v roce 2021.

»Horký brambor«

Podle Šimrala magistrát usiluje o to, aby každé dítě mohlo chodit do školy v místě svého bydliště a nemuselo dojíždět jinam. Z toho důvodu dala rada hl. m. podnět ke vzniku 14členné Komise pro školní infrastrukturu, která se bude zabývat strategickým rozvojem a měla by v budoucích měsících a letech stát za zlepšením situace. Co ale dělat v nynější situaci, kdy se děti do škol nevejdou?

„Pokud bude mít zákonný zástupce zájem o místo v jiné části Prahy, například vzhledem k místu jeho pracoviště a jednoduššímu rannímu odvádění do školy či odpolednímu vyzvedávání, může vyhledat místo mimo městskou část Praha 10,“ uvádí Hamrník. Jak už ale vyplynulo z odpovědí radního Šimrala, situace prakticky po celé Praze je obdobná. Žáky a žačky si tak mohou ředitelé školských zařízení přehazovat doslova jako pověstný horký brambor, než se konečně podaří najít jedno volné místo.

Fotogalerie
17 fotografií