Revitalizace Čelakovského sadů se definitivně dokončila loni v prosinci. Tehdy se lidem zprovoznil park, který se proměnil k nepoznání: zmatenou „džungli“ nahradily přehledné cestičky a centrální pobytový trávník. Území těchto sadů protíná magistrála, v parku je proto podchod. Právě tento dopravní tah vytváří hranici toho, kam sahá území Prahy 1 a kde začíná Praha 2. Ve druhé městské části se tak nachází cíp parku mezi ulicemi Legerova–Škrétova–Čelakovského sady, tedy směrem od muzea za podchodem.

Problémem je fakt, že tato část parku se nerevitalizovala společně s tou blíže k muzeu. Na místě se povalují odpadky, na trávníku polehávají bezdomovci, jsou tady poničené staré okrasné prvky, které dodnes nikdo nezrušil či nenahradil novými. Podchod samozřejmě „zdobí“ graffiti nápisy.

„V rámci dřívějších dohod do konce roku 2018 údržbu zeleně v celém parku Čelakovského sady včetně úklidu zajišťovala městská část Praha 1. Městská část Praha 2 provedla opravu havarijního schodiště a zídek na přelomu roku 2017 a 2018 s nákladem 2,4 milionu korun,“ uvedla k dřívější praxi tisková mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Na místě rozhodně není v pořádku víc věcí.
Autor: Daniel Vitouš

Institut plánování a rozvoje i Praha 2 shodně uvádějí, že za určením rozsahu revitalizace parku u Národního muzea stojí bývalá pražská rada, která fungovala před komunálními volbami loni na podzim. Druhá městská část dle svého vyjádření měla snahu, aby se úpravy uskutečnily i ve zmiňovaném cípu, ale nepodařilo se. Základní údržbu si tak Praha 2 od začátku tohoto roku realizuje sama. „Současný stav této části parku není uspokojivý. Městská část Praha 2 do rozpočtu na rok 2019 zařadila položku na vypracování projektové dokumentace, kdy s realizací vlastní stavby počítá v roce 2020,“ sdělila dále k situaci Zoulová.

IPR: S úpravou se počítá

Institut plánování a rozvoje si je stávajícího stavu vědom. „Faktem je, že Čelakovského sady jsou rozděleny Legerovou ulicí, nicméně předpokládáme, že k úpravám na území Prahy 2 dojde později při zachování celkové koncepce. I proto jsme na kontrolním dni na jaře 2019 uvítali účast městské části Praha 2 a nabídli jsme spolupráci,“ uvedl na dotaz Blesku tiskový mluvčí IPR Marek Vácha.

Problém s mobiliářem?

Radnice Prahy 2 jako další problém vidí současný pražský mobiliář, tedy lavičky, odpadkové koše a podobně. V revitalizované části Čelakovského sadů je totiž již umístěn nový oficiální mobiliář, který je však dle městské části licencovaný jen pro hlavní město a Praha 2 nemá možnost ho zakoupit.

„Čelakovského sady a část Vinohradské ulice mezi budovami Národního muzea byly vybrány jako jedno ze tří pilotních míst pro umístění nového pražského mobiliáře. Jakmile tato pilotní místa vyhodnotíme, zahájí město jeho sériovou výrobu, a v případě, že se Praha 2 rozhodne umístit nový mobiliář, bude ho mít k dispozici již v příštím roce,“ vysvětlil k této části celé problematiky Marek Vácha.

Fotogalerie
16 fotografií