Kolem sedmé hodiny večer policie musela řešit první incident s fotbylovými chuligány v centru Prahy. Pár minut před sedmou podle agentury Aktu.cz asi čtyřicítka českých fotbalových chuligánů vysklil ve Veleslavínově ulici na Starém Městě výlohu baru Hany Bany a zaútočili na hosty. Policisté zadrželi 17 maskovaných maskovaných mužů. 

„Všichni skončili na policejním oddělení pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci. Po výslechu byli všichni propuštěni a nyní bude probíhat standardní trestní řízení,“ okomentoval první zásadnější zásah proti fotbalovým fanouškům policejní mluvčí Jan Daněk.

Bojiště v Týnské ulici

Další problém řešili policisté v Týnské ulici, kde to vypadalo jako na bojišti. Angličtí chuligáni posilnění alkoholem začali dělat problémy a provokovali policejní těžkooděnce. Situace se vyhrotila ve chvíli, kdy po nich začali házet lahve. To už si „opancéřovaní“ policisté nenechali líbit a vrthli na ně a několik z fotbalových chuligánů pochytali. „Na jeho konci bylo zajištěno 14 lidí, kteří skončili na cizinecké policie pro podezření ze spáchání přestupku,“ řekl Daněk.

Policie zasahovala i po zápase. Na Vinohradech dokonce policisté ve spolupráci s kriminalisty z protiextremistického oddělení pražské policie „vyhmátli“ skupinu cirka sta rizikových chuligánů. Jednalo se převážně o příznivce pražských fotbalových klubů. „Tito muži měli podle všeho namířeno do centra metropole, aby vyvolávali konflikty s anglickými fanoušky, což podtrhuje fakt, že u sebe měli například kukly a bojové rukavice. Díky odhalení této skupiny a ztotožnění všech lidí z ní policisté překazili jejich plány a i díky tomu proběhla noc na sobotu v centru Prahy bez problémů,“ doplnil Daněk.

 „Policisté omezili na osobní svobodě celkem 31 osob, z toho 14 cizinců. Zákroky se neobešly bez použití donucovacích prostředků,“ dopdal mluvčí nakonec.

Tři zranění

A výtržnictví fanoušků se neobešlo bez výjezdu pražských záchranářů. „U Staroměstského náměstí jsme ošetřili dva muže ve věku 25 a 30 let, které jsme následně převezli na chirurgii do nemocnice na Karlově náměstí. Převezli jsme také k ošetření ženu do Podolí s gynekologickým problémem,“ uvedl tiskový mluvčí pražských záchranářů Ondřej Franěk, který potvrdil, že i ona se účastnila roztržky mezi fanoušky. 

Fotbaloví chuligáni zaútočili na restauraci v centru Prahy: 

Fotogalerie
34 fotografií

Více o anglických fanoušcích v Praze čtěte ZDE