Marketingový ředitel firmy Vafo Martin Šámal napsal, že jako jediný producent krmiv v Evropě používá dva stupně čištění vzduchu studenou plazmou, což je dobrovolná iniciativa a investice ve výši 68 milionů korun, která je důkazem odpovědnosti k okolí a snahy o bezproblémovou koexistenci výroby s rezidenční zástavbou.

Více zápachu? 

Zápach z továrny v Chrášťanech obtěžuje obyvatele několika pražských městských částí dlouhodobě. Firma navíc loni požádala Středočeský kraj o rozšíření výroby, který to povolil. Hlavní město se proti rozhodnutí dvakrát odvolalo. „Ministerstvo životního prostředí v rámci odvolacího řízení potvrdilo naše argumenty a vrátilo věc k novému projednání. Nyní čekáme na výsledek druhého odvolacího řízení," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Stávající výroba není vyřešená, proto není možné ji ještě rozšiřovat. Šámal se proto nechce nyní ke krokům Prahy 13 vyjadřovat, aby nevstupoval do rozhodování úředníků, sdělil.

V menší míře se se zápachem potýká také Praha 6. Právě starosta Ondřej Kolář (TOP 09) vyzval ostatní představené radnic ke společnému jednání. „Řeším to i se senátorem Jiřím Růžičkou, který je senátorem i pro Zličín a Řepy, uvedl.

Dodržujeme limity

Firma Vafo opakovaně tvrdí, že plní limity stanové normami a zákony. Výroba v Chrášťanech používá čtyři stupně čištění odpadního vzduchu, které odstraňují zhruba 92 procent pachových stop, uvedl Šámal.

Proti rozšíření výroby se minulý týden před ministerstvem životního prostředí konala demonstrace. S cílem sdružit občany, které zápach z továrny obtěžuje, letos vznikl spolek Praha pro život.

Vafo vyrábí krmivo pro psy, kočky a hlodavce. Své produkty vyváží do 70 zemí světa. Kromě Chrášťan u Prahy má závody v Ratmírově na Jindřichohradecku, Chelčicích na Strakonicku a Chotovinách na Táborsku.