Tak přece jen. Zastupitelé Prahy 6 odhlasovali vznik nového památníku osvobození Prahy, který má být na místě dnešního památníku ruského maršála Koněva. Pro jeho umístění bude radnice hledat vhdoné místo.

Zastupitelé pověřili radu městské části, aby našla pro Koněvovu sochu důstojné uplatnění „nejlépe v některé z paměťových institucí”, zároveň má zajistit nezbytné kroky k jejímu přemístění. Návrh zastupitelům předložila koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN. Rozhodnutí předcházelo prakticky čtyřhodinové jednání zastupitelstva.

Jak šel čas

Úvodní slovo dostal Kolář, který chtěl sochu přesunout na jiné vhodné místo. Na náměstí Interbrigády by měl nově stát památník osvoboditelům Prahy na konci druhé světové války. Koalice chce hlasovat o vyhlášení otevřené výtvarné soutěže na jeho návrh. Součástí usnesení je i bod o nalezení důstojného uplatnění Koněvovy sochy „nejlépe v některé z paměťových institucí“, píše se v návrhu. Koaliční zastupitelé se shodují, že otázku Koněvova pomníku je třeba dnes uzavřít.

K tématu se vyjádřili poslanci, mimo jiné Zdeněk Ondráček (KSČM), promluvit chtěla také bývalá komunistická poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová, není ale občankou Prahy 6 a zastupitelé její vystoupení neschválili. Před radnicí Prahy 6 se se začátkem jednání zastupitelstva sešli zastánci odkazu maršála Koněva.

Kolář již dříve uvedl, že si Praha 6 váží vojáků padlých v bojích proti nacismu a nemá nic proti tomu, aby na území městské části stál památník, který by vzdával hold jejich památce. Rudá armáda sem podle něj ale nepřinesla jen mír, ale později také teror. „Cítím odpovědnost za bezpečnost obyvatel Prahy 6, nejen fyzickou, ale i mentální,“ řekl Kolář. Proto by se na území městské části podle něj neměli srocovat extrémisté a děti by neměly být vystavovány ideologické manipulaci dějin.

Rovněž o přestěhování sochy Kolář mluví opakovaně. Navrhoval zahradu ruské ambasády v Praze, podle něj o sochu projevila zájem také muzea. Koněvova dcera chce, aby socha zůstala na veřejném prostranství, uvedla v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Nejprve navrhovala přesun sochy do Moskvy, následně uvedla jako další možnost Olšanské hřbitovy. Vojenský hřbitov na Olšanech připadá coby důstojné místo pro umístění sochy také Zeleným z Prahy 6, uvedl předseda klubu Petr Píša.

Kolář při svém čtvrtečním projevu projevil lítost nad tím, že máme prezidenta, který neváhá přiznat, že je řízen Ruskou federací. Prezident Miloš Zeman kritizoval, že by na místě pomníku mělo být postaveno podzemní parkoviště. Podle Koláře tato studie vznikla v roce 1994 a je uložena v archivu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se připojil k odpůrcům zakrytí Koněvovy sochy, minulý týden se zúčastnil také demonstrace.

Nacistický starosta?

Rusům není osud sochy lhostejný. Už ve středu vydalo ruské ministerstvo zahraničí prohlášení, v němž označilo politiky uvažující o přemístění památníku za „iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem”. Ruský ministr kultury Medinskij opakovaně kritizoval starostu Koláře, minulý týden ho přirovnal k nacistickým pohlavárům. V dnes zveřejněném rozhovoru pro agenturu RIA Novosti kritiku zopakoval. Vedení šesté městské části se podle něj postavilo na stranu chuligánů, špiní památku sovětských vojáků a vážně porušuje smluvní závazky Česka.

Ve vzduchu visí sankce

Podle ruského senátora Cekova je potřeba postupovat tvrdě. „S ohledem na to, že v Evropské unii myslí pouze na peníze a morální a duchovní hodnoty pro ně nemají žádný význam, je zapotřebí je potrestat ekonomicky. Především zcela přerušit výměnu turistů s Českem,” sdělil agentuře RIA Novosti.

Ruské velvyslanectví označilo čtvrteční rozhodnutí Prahy 6 za nehorázné. „Doufáme, že i přes současné rozhodnutí místního úřadu zůstane pomník I.S.Koněva na svém historickém místě, a česká strana v plné míře zajistí jeho ochranu v souladu se svými mezinárodními závazky podle Smlouvy mezi Českou republikou a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993,” uvedlo na facebooku.

Kontroverzní socha

Kolem Koněvovy sochy panuje dlouhodobě kontroverze. Pomník se stává častým terčem vandalů. Naposledy v noci na čtvrtek 22. srpna neznámý pachatel polil sochu červenou barvou a podstavec pomaloval několika nápisy. Kolář ji odmítl nechat vyčistit, o její umytí se z vlastní iniciativy postaral aktivista Žarko Jovanovič. Starosta pak kolem sochy nechal postavit lešení s plachtou, která byla několikrát odpůrci zakrytí pomníku stržena. Socha je nyní ošetřena ochranným nátěrem, plot kolem sochy i lešení radnice odstranila.

Ruské ministerstvo zahraničí ve středu vydalo prohlášení, ve kterém označilo některé české politiky uvažující o přemístění památníku za „iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem“. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů, v pátek Koláře přirovnal k nacistickým pohlavárům. Česká diplomacie podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) připravuje kvůli kauze další kroky.

Loni při 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila radnice Prahy 6 u sochy tabulku s doprovodným textem, který popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, i v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi. „V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa,“ stojí také na desce.

Kam s ní?

Radní Prahy 6 řeší nyní nerudovskou otázku. Zastupitelé sice rozhodli o zřízení nového památníku, nedořešili však, co s tím stávajícím. Zástupci Prahy 6 dříve zmiňovali zahradu ruského velvyslanectví, nyní nadnesli možnost sochu umístit do Muzea paměti 20. století, které plánuje magistrát. Má se zaměřit na historii nesvobodných režimů na českém území. Zelení navrhli vojenský hřbitov na Olšanech. Prezident Miloš Zeman dnes uvedl, že ho zaujal nápad europoslance Jana Zahradila (ODS) přesunout Koněvovu sochu na pozemky ministerstva obrany v Praze. O přesunutí sochy do zahraničí radnice podle místostarosty Jana Laciny (STAN) neuvažuje, nejvýše formou zápůjčky, doplnil.

Fotogalerie
15 fotografií