Obrovský náraz a zděšené výkřiky se v pátek ráno rozléhaly pražskou Uhříněvsí. Kolem půl desáté tam vlak, jenž právě projížděl přes přejezd, smetl nákladní auto a vykolejil. Řada lidí, kterých ve vagonech cestovalo zhruba 200, vlivem prudkého nárazu popadala. Na místo vyrazilo několik záchranářských posádek, vyslán byl i vůz Atego a záchranářský vrtulník. „V naší péči skončilo osm pacientů, včetně jednoho dítěte, řidiče nákladního auta i vlakvedoucího. Všechny osoby byly ošetřeny a s lehčími poraněními transportovány do vinohradské a Thomayerovy nemocnice, uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Do Uhříněvsi dorazili také pražští hasiči a policisté, nehodu vyšetřuje Drážní inspekce. Škodu na vlaku odhaduje na 20 milionů korun, škodu na trati na 13 milionů korun a na nákladním automobilu 2,5 milionů korun. „Prováděli jsme třídění osob ve vlaku, osoby byly informovány o situaci. Poškozen byl kolejový svršek a troleje,“ dodal Kavka kolem čtvrt na jedenáct. Zdemolován je i přejezd. „Byl zabezpečený světelnou signalizací a závorami,“ uvedla SŽDC na twitteru. Hasiči začali evakuovat cestující. 

Nevíme, co se děje

Podle Drážní inspekce před srážkou fungovala světla a závory byly sklopené. Kamion stál mezi sklopenými závorami více než dvě minuty, vlak poté najel do jeho pravé části. Přejezd má nově záznamové zařízení, nepozná se ale z něj, co se děje na přejezdu, zjistí se, kdy bliká jaké světlo a kdy se začnou sklápět závory. Jde o standardní přejezd, to znamená, že pokud nikdo nezavolá tísňovou linku, nikdo o překážce na přejezdu neví, není tam žádný scanner, řekl pro ČTK generální inspektor Jan Kučera.

Strašná rána

Podle Jana Zahradníka, který bydlí přímo u přejezdu, neviděl srážku, ale uslyšel hroznou ránu. Běžel se proto ihned podívat na místo. Řidič vypadal podle jeho slov v pořádku: „V tu chvíli jsem byl na řidiče kamionu strašně naštvaný. Byl to hrozný pocit, měl jsem strašný strach, že to budou fatální následky,“ popsal pro Blesk.cz své první pocity.

Blesk.cz získal dvě videa z hrozivého střetu vlaku s kamionem. První natočil řidič v automobilu před srážkou. Druhé bylo pořízené těsně po nehodě, ještě před příjezdem hasičů a záchranářů. 

Kamiony sem nesmí

V místě nehody je podle Zahradníka zákaz vjezdu pro kamiony, kteří to ale nerespektují: „Zkracuji si tudy cestu a nikdo s tím nic nedělá. Nárůst kamionů je tu v ulici enormní,“ prozradil pro Blesk.cz s tím, že podle něj policie situaci dostatečně neřeší.

Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) předpokládá, že až večer odtáhne soupravu a zkontroluje nepoškozenou kolej, měly by se vlaky vrátit na frekventovanou trať v noci na sobotu. Pojedou po jedné koleji a sníženou rychlostí 50 kilometrů v hodině, řekla večer mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Poničený přejezd pro auta bude podle ní minimálně do čtvrtka zavřený. V úseku Uhříněves - Říčany zatím jezdí náhradní autobusy, řada vlaků byla odřeknuta a lidé museli hledat alternativní spojení. Další informace o omezení najdou na webu Českých drah.

Fotogalerie
44 fotografií